2024-07-10
約咗朋友食晚餐,地址係📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖🪻雅•悠蔬食蔬食,這名詞有點熟悉亦是新鮮,以前人們只提到素食就聯想到單調沉悶,現在這想法已經成為歷史。侍應生送上的餐牌已經說明,我會用多國菜、新派素食、健康主打來形容。🪷悠蔬食小食拼盤酥脆腐皮卷、泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻、吉列牛油果,每樣都好出色,口感豐富味道有層次,配上微辣而香濃嘅沙嗲醬係最佳結合,另最欣賞係吉列牛油果用紫菜包裹牛油果,外層沾上麵包糠即炸,朋友和我都不約而同以為食緊 好新鮮嘅吉列生蠔。🌾泰式鳳梨炒飯餐牌上有多款食物都標示(可免蛋辣),適合不同客人選擇,炒飯用珍珠米,配料用多款素肉、粟米芯、青紅甜椒切粒炒成,粒粒分明,咸香微辣,非常惹味。🍮焗蓮茸西米布甸西米軟硬適中,布甸香滑唔會太甜,上面擺放藍梅及切片士多啤梨,的確又好睇又好食。🍹夏日限定特色飲品青蘋果青檸青瓜薄荷清涼特飲,健康清新,小甜涼快。芒果菠蘿清涼特飲,用芒果及菠蘿肉打碎,杯中無冰塊,香滑而冰凍。享受完呢餐咁豐富美味,我都會為健康著想,減少肉食,參與更多蔬食。
🪷悠蔬食小食拼盤
🌾泰式鳳梨炒飯
🍮焗蓮茸西米布甸
🍹夏日限定特色飲品
青蘋果青檸青瓜薄荷清涼特飲,健康清新,小甜涼快。