2023-06-28
DHYC原來係”得閒飲茶”的廣東話俚語,好盞鬼😆餐廳原來係米芝連背景!係60年老字號<益新>出品。餐廳menu 每一頁都有介紹一d飲茶的典故同餐廳背景,希望傳承傳統手工點心,令更多年輕人認識點心文化,好有意思!另外餐廳仲有180度無敵海景😍景色真係一絕,帶黎無與倫比的視覺同味覺的用餐體驗❣️茶錢$15/位 (陳年普洱茶)另名加錢可以轉其他茶品。我地試左玫瑰烏龍冷泡茶$9同熱碧螺春$12。冷泡茶超好飲!玫瑰味好出,加埋清新的烏龍茶味,好解渴👍🏻碧螺春都吾錯,好清香。窩貼蝦多士$68 (4件)脆卜卜超香口!入面的蝦滑好足料,好鮮味彈牙。蝦滑仲好多,釀滿成塊多士🤤招牌小籠包$48 (3件)熱辣辣即叫即蒸,入面滿滿的湯汁好鮮味🤤皮好薄但隻隻都夾得起吾會穿👍🏻真正皮薄餡靚!入面的鮮肉大大粒,香濃肉味。鵪鶉蛋松露燒賣$55 呢個係新出menu, 好創新。鵪鶉蛋係流心😍火喉蒸得剛剛好。呢個特別之處仲有係用左鮮蝦,面頭仲有松露醬,比一般的豬肉燒賣鮮味同香😋焗叉燒包$38 (3個)菠蘿包皮脆脆地同好薄,入面的餡料係填滿晒,絕對冇空氣感,足料抵食。蟹肉大良炒鮮奶 $148呢個都係新出晚巿me
茶錢$15/位 (陳年普洱茶)
窩貼蝦多士$68 (4件)
招牌小籠包$48 (3件)
鵪鶉蛋松露燒賣$55
焗叉燒包$38 (3個)
蟹肉大良炒鮮奶 $148
呢個都係新出晚巿menu, 餐廳將呢個經典中菜,加入左蘑菇,另外用左金華火腿蓉同大量蟹肉,個底仲有炸米粉。師傅的火候掌握得好好,鮮奶炒到雪白,入口嫩滑,係我食過最濃郁的炒鮮奶!😍配埋醋一齊食,消濟解膩😋
薑汁炒芥蘭$78
清清地的一碟炒菜都好出色,芥蘭好新鮮爽口,加入薑汁炒可以僻左芥蘭的苦澀味仲可以暖胃。
芒果布甸$42
醬油奶凍$42
最後食個甜品黎個完美作結😆芒果布甸好清甜,醬油奶凍超級特別!加入左日本醬油,食落有清清的醬油味,同奶凍估吾到又幾夾喎😋
提外話: 職員好親切有禮,每道菜都會簡單講解,一入座仲主動幫我地將帶黎的急凍食品放入雪櫃keep住先,觀察好入微同貼必🫶🏻❣️
我地由傍晚坐到晚上,睇住海景的天氣變化,真係好治癒❤️好舒適的用餐體驗🫶🏻