2018-04-20
年紀大,食唔到咁多,近年越來越鍾意食半自助餐,一個main dish,加餐湯甜品,足以滿足食慾之外,價錢百零兩百亦相當合理,美中不足係好多半自助餐都無杯餐飲,令我呢類「茶餐廳鬼」最後又要額外買杯嘢飲。今日去咗尖沙咀一間酒店內嘅「意粉廚房」,見佢餐牌都有唔少選擇,有牛’有魚’有海鮮,即使賣相未必算達到酒店水平,但係價錢亦唔係酒店級數,相當合理;最估唔到係餐湯同餐飲任飲,仲得了嘅?事關我係「茶餐廳鬼」之餘,亦都似「餐湯怪」,有時揀餐廳食,就係為咗個湯,呢間嘢個湯達到酒店級數,令到我今日飲咗3碗,之後餐飲亦添咗一次,個人覺得,只要唔係特別想食甜品,呢度係十分理想嘅「半自助餐」,而且價錢係$100都唔使,性價比絕對無懈可擊。其實,個主菜都值得講一下,我叫咗個最穩陣嘅三文魚忌廉汁意粉, 口味相當好,忌廉汁都算清新,三文魚就正正常常,以咁嘅價錢,仲要係尖沙咀;如果計埋無限添「飲」,真係無得輸。