🐂銅鑼灣居酒屋沖繩的味道!日本產和牛火鍋火焰和牛拌飯🐂相信大家都好掛住日本,唔知大家最想去日本邊到呢,我地特別喜歡沖繩,鐘意當地的陽光海灘,到處都係浪漫的感覺,仲有美食的回憶,估唔到銅鑼灣都可以食到真正沖繩美味感覺🐂入門口已經邀請我地填紙仔已經感覺良好,裝修日式木系小木屋感覺,感覺置身於日本居酒屋,入口經過的開放式廚房會見到日本老闆,檯面調味架上仲有沖繩的雪鹽,已經覺得加分,呢到最出名係和牛,提供和牛刺身壽司,牛扒及火鍋等等,問過店員店家晚市用的和牛係提供A4-A5 級別,鐘意食和牛的我地一定要試下🐂前菜 $20/位日式居酒屋坐低每位提供前菜,今日的前菜係水雲醋,沖繩最鐘意食就係呢碟野,黑啡色的海澡係沖繩名物,沖繩水雲只生長在零污染的乾淨海域,爽爽的口感酸酸地帶滑順質地滑🐂凱撒沙律 $78新鮮蔬菜很爽口,仲有日本雞蛋,醬料不多食得夠清新健康🐂海鹽昆布椰菜 $48一直好掛住日本的昆布椰菜沙律,試過香港幾間有提供呢隻昆布椰菜沙律都唔係嗰回事,而今次真係感動完全就係日本食到的一樣,椰菜口感薄脆爽口清新,混合了海鹽麻油及昆布乾的鮮味,咸咸的很開胃🐂薄燒和牛壽司 $98大大一片的和牛,油花分佈均
🐂銅鑼灣居酒屋沖繩的味道!日本產和牛火鍋火焰和牛拌飯

🐂前菜 $20/位

🐂凱撒沙律 $78
新鮮蔬菜很爽口,仲有日本雞蛋,醬料不多食得夠清新健康

🐂海鹽昆布椰菜 $48

🐂薄燒和牛壽司 $98
大大一片的和牛,油花分佈均勻,睇見都已經流曬口水,上檯時都非常吸睛,店員會即席用火炙烤熟,亦可以自由選擇生熟程度,輕輕一燒夾住壽司飯同吃油膩感很香又滑,以呢個價錢來講真係幾抵食

🐂炸泡菜豬肉芝士卷 $98
細細個一卷的豬肉泡菜卷,炸得香脆又可口,入面充滿泡菜,脆脆的送酒一流

🐂火焰和牛雞蛋拌飯 $128
必食的一款打卡拌飯,上面有隻可愛生蛋,感覺就像小山上的太陽,上檯後會灑上點了火的酒,增添一份香氣,每一口吸收曬牛肉汁精華,不小心就會食曬

🐂日本產和牛火鍋 $638
(日式清湯/壽喜燒湯)
邊爐控的重點來了,來到時實在有點嚇一跳,無想過火鍋是超大一盤,滿滿排列好的新鮮蔬菜,和牛共有四大片,粉嫩粉嫩的油花,我地揀了壽喜燒湯,味道調教得很好,甜度適中入口很順喉,係日本食到的味道,而且鍋具及gas 爐都係日本進口,連細節位置都好好

🐂荔枝乳酸梳打 $45
🐂可樂 $35

🐂非常喜歡這間店的出品,由和牛到伴碟甚至乎裝飾配菜,桌上的沖繩雪鹽都係來自日本,由其推薦日本產和牛火鍋,鍋內蔬菜非常新鮮,感覺到完全係日本的風味,個人感受同日本食到的差唔多,另外一直好掛住日本的「昆布椰菜沙律」估唔到呢到個味道亦係做到一樣,我會為左呢個沙律仲有和牛再來的,見到隔離枱食牛扒好似好正咁,下次有機會過來試吓佢哋嘅牛扒先得
  • 火焰和牛雞蛋拌飯
  • 日本產和牛火鍋