今日嚟到位於九龍城嘅福佬村道搵食,呢條街可以話係食肆林立,日本🇯🇵餐廳打邊爐🍲等應有盡有。原本打算四月底就會出發去日本🇯🇵,眼見疫情來勢洶洶,有排都去唔到日本啦,唯有食住日本居酒屋頂住癮先。😩呢間居酒屋🏮座位唔多,但由一入門口餐廳嘅所有擺設都充滿着日本🇯🇵風味。播放着日文歌,開着日本電視台等等,真係有一剎那身處於日本嘅感覺。坐低冇耐,店員就為我哋送上一張由日本師傅親手寫嘅卡,有驚喜。意思大致係多謝我哋嘅光臨啦🤣餐牌分別有季節限定嘅同主菜餐牌。半熟吞拿魚估唔到份量都多,本身已經有醬汁所以唔使再點豉油Wasabi,外皮有香香嘅黑椒味,中間係半生嘅吞拿魚,肉質鮮嫩,一啲都唔腥!係一流嘅佐酒菜🍶燒白饅(季節限定)未食已經芬香撲鼻,本身條鰻魚🐟應該都好肥美,燒熟左都仍然肉質厚實,好大舊。唔需要多餘嘅調味,面頭灑上白芝麻同香蔥,已經食到鰻魚嘅鮮甜。表皮燒到香脆,但切開鰻魚肉仍然充滿肉汁,火候控制得好好!鍾意食鰻魚嘅朋友必點!北海道直送半熟帆立貝Size成隻手板咁大嘅北海道帆立貝!尤其是塊膏都大過平時食嘅!入口啖啖肉!好滿足!熱石九州拉麵略嫌食完燒物唔夠飽,大食如我再點左碗日本九州拉麵🤪🙈🙈🙈驚喜係

意思大致係多謝我哋嘅光臨啦🤣

餐牌分別有季節限定嘅同主菜餐牌。

半熟吞拿魚

燒白饅(季節限定)

!鍾意食鰻魚嘅朋友必點

北海道直送半熟帆立貝

熱石九州拉麵
略嫌食完燒物唔夠飽,大食如我再點左碗日本九州拉麵🤪🙈🙈🙈

驚喜係有熱石拌住上嘅九州拉麵,係好傳統嘅日本作法,係香港好少見!

拉麵面質超彈牙,湯麵香濃唔油膩,叉燒係薄叉燒,整體性價比高!

整體環境舒服,店員同師傅都好熱情親切,食物質素高,絕對係我心目中top3嘅居酒屋🏮😍👍🏻

ありがとうございました!
  • 九州豬骨拉麵