2023-04-12
試咗最新出嘅一系列日系甜品,每一款都好精緻又好食🤭【和栗蒙布朗麻薯雪糕】 $68一拎上手已聞到陣陣栗子香氣。栗子蒙布朗用熊本縣的球磨栗子製成。帶栗子天然甜味,一絲絲口感綿軟。內層有麻薯,煙靭鬆軟又甜甜地,好正☺️重有好香奶味嘅忌廉同雪糕 (我揀咗曲奇妙趣🍪)🍨,配搭香脆嘅雪糕筒。無論口感同味道都好豐富同有層次😋食得出係好用心製作,高質嘅甜品。【麻薯鮮果撻 - 伯爵茶無花果】$48心形賣相小巧精緻💗鮮果撻用日本厚忌廉代替傳統用吉士醬。加入Twinings伯爵茶製作嘅忌廉,茶味香醇,配上無花果,清甜而不膩。撻皮鬆脆,好香牛油味。面層嘅麻薯小丸子煙煙韌韌,更添口層。【大福雪糕】$58餅皮軟綿,有少少煙韌,口感一流😋內有紅豆同忌廉。紅豆清甜,厚忌廉好香。我揀咗日式草莓🍓雪糕,草莓味天然又香濃,好好食!【日式濃蛋焦糖燉蛋】$38融合咗日式同法式的製作方法。薄薄嘅焦糖面層,外脆內軟。中間嘅燉蛋非常creamy,蛋奶味濃郁,甜度適中,口感幼滑綿厚,真係超好食😍😍而且,燉蛋用嘅高溫陶瓷杯係以十二生肖動物為主題,我依款係可愛嘅羊仔杯🐏☺️
【和栗蒙布朗麻薯雪糕】 $68
【麻薯鮮果撻 - 伯爵茶無花果】$48