曾幾何時,朋友說在這裡吃過一頓令人滿足的午餐 ;是因他喜歡踢波又喜歡慢慢食西餐,所以今天,又回到這裡,不知道晚餐會不會教他如癡如醉呢?我的肚子發出抗議的聲音了,加緊腳程快快手到達【Lockeroom Dining】。位於朗晴坊(隱閉嘅舊式大廈),係朗豪坊既隔黎...還未夠 7:00 pm,我倆已到達餐廳,除了成功避過長長的人龍,更可隨意選擇餐廳內的座位,最終還是由店員安排入座,佢見我地一男一女就安排了一個好有私人空間同寬敞既公主王子座比我地坐。呢度枱與枱之間以牆壁相距好闊...一點也不擠迫,全餐廳佈置以足球為主題入面又有草地,又有波衫...明星卡同唔同關於足球既擺設,老闆是足球狂迷之外,足球迷黎到點會唔開心呀?!上得嚟有時我會諗其實都係自在坐下傾下計,至於食物,就唔會諗到好好食,因為樓上咖啡室一早覺得普著通遍啦。呢度餐牌有多款選擇,有Set 有散點...最後決定選了兩個Dinner set,晚市套餐,包沙律、蒜蓉包、餐湯加飲品。🔹食物上菜速度快,基本餐湯-黑毛豬薯溶忌廉湯。黑毛豬薯溶忌廉湯,平時太少見了,入面有好濃嘅薯溶香味,估唔到薯溶做湯都幾好飲仲要係黑毛豬,好鍾意佢入面有薯溶嘅口感

🔹食物上菜速度快,基本餐湯-黑毛豬薯溶忌廉湯
黑毛豬薯溶忌廉湯,平時太少見了,入面有好濃嘅薯溶香味,估唔到薯溶做湯都幾好飲仲要係黑毛豬,好鍾意佢入面有薯溶嘅口感,亦都有濃濃嘅忌廉味道味道幾特別~口感就好好。
黑毛豬薯溶忌廉湯

🔹配埋熱辣辣啱啱焗起嘅蒜香牛油法包一齊食都幾夾,法包焗得超級脆,牛油味滲晒入去了。我諗好食到我可以食3舊!!
蒜蓉包

🔹隨後沙律都到啦,佢係用樽裝住架,幾特別,仲配上黑醋,想味道再出D就可以點啦...
沙律

其實個沙律普著通通啦...但係入面加左樣爆珠...令到味覺不同了,酸甜味更加出了,酸酸甜甜凍凍地,都幾開胃架。

🔹1866牛西冷拼法國鹅肝 $198
簡易變奏,炮製矜貴法國大餐無難度。就係牛西冷拼法國鹅肝。
1866牛西冷拼法國鹅肝

鵝肝獨特的脂香風味,能與牛西冷產生化學作用,鵝肝是比較酥脆綿密的口感,味道濃郁,分量剛剛好,不然會膩到呢,
1866牛西冷拼法國鹅肝

羽衣甘藍好新鮮,顏色好靚呀,呢款沙律菜近年大熱...
另外仲有焗薯仔、烤番茄、焗薯忌廉溶等配菜。焗薯忌廉溶甜甜地仲食到薯仔粒粒,好好食好滑,成個dinner Set好滿足。
香烤澳洲羊架拼肉骨腸

1866牛西冷叫左七成熟,切開後會發現只有中間有一線紅色,沒有流出血水。烤得都十分均勻,普遍西冷嘅肉質鮮嫩度僅次於牛柳,但呢個牛既肉質非常軟腍又多汁,如果5成熟既話可能會為最佳,因為這樣既能嘗到牛扒的肉香,又能品味更加嫩滑。整體份量還好,反宜味蕾會更加有驚喜。

🔹香烤澳洲羊架拼肉骨腸 $168
鮮嫩多汁、香氣撲鼻的澳洲羊架,喜歡食羊的朋友真是好享受啊。
香烤澳洲羊架拼肉骨腸

兩片羊架大約8成熟...「嫩滑多汁」烤焗法食落保留羊肉本身的肉質和肉汁,冇羊騷味而肉骨腸,肉骨相連的筋絡,如此一拉一扯,骨肉簡易脫下,口感非常彈牙,味道都係好夠味呢。

香烤澳洲羊架拼肉骨腸
配菜都係有羽衣甘藍同焗薯仔、烤番茄、焗薯忌廉溶呢。
🔹餐飲:熱生薑茶+熱紅棗茶
岩晒我地氣血不足既飲一D養身既茶呀!甘甜滋潤!不錯喔
熱生薑茶+熱紅棗茶

叫一個Dinner Set,甜品就會有半價...諗起代表浪漫的甜品,朱古力心太軟一定係排係頭幾位,晚餐最後以心太軟配香草雪糕 作結。
🔹心太軟配香草雪糕 $65 跟餐半價 💰32.5
香草雪糕...伴上薄脆朱古力+心太軟蛋糕甜品環節較為大路,以為沒有甚麽驚喜,但係味濃的香草雪糕與帶甜的朱古力蛋糕配搭非常好,味道絕對唔會輸畀好多甜品店。
心太軟配香草雪糕

面層有塊半融半脆皮既朱古力,當你慢慢將它切開,即刻見到朱古力溶液慢慢咁流出嚟,整個畫面都能令食嘅人心動,令人著迷愛上。
心太軟配香草雪糕

香脆好滑,朱古力夠濃但唔係全黑朱古力,所以唔苦又唔甘,熱騰騰的口感再配上一球冰凍的雪糕,實在令人非常滿足。
心太軟配香草雪糕

旺角樓上咖啡室以伏見稱,但係今天,又跟朋友回到這裡,經他介絡之下度過了一個悠閒的晚上。不論食物...環境..服務...都會做到回頭率高!離開既時候好多人喔!
Type of Meal
Dinner