2024-02-26
每次見到佢個招牌草莓西瓜蛋糕一定認得係佢以為佢淨係賣蛋糕,點知原來將軍澳呢間仲有主食Dinner menu分$98/148/198,全部跟餐湯同餐飲,另外加以加錢叫小食同半價享用指定款式件裝蛋糕🍰▶️ 是日餐湯Soup of the day當日係雜菌蘑菇忌廉湯好香濃菇味,味道天然唔太鹹仲要好多蘑菇渣,食落一粒粒有質感🍄同時夠杰身啱我口味👍🏻▶️ 日本明太子帆立貝蟹肉意大利粉 Japanese mentaiko, scallop and crab meat spaghetti ($198)第一眼以為係卡邦尼意粉,完全佈滿忌廉醬面頭有三粒巨型帆立貝,裙邊煙韌,貝柱軟腍唔過熟,半月形嘅生殖器粉粉地,整得好食唔似雪藏👍🏻超多明太子粒,真材實料,溶入忌廉之中味道頗出忌廉醬濃厚creamy,牛奶味尤其突出🥛另外加咗橄欖油,超惹味 不過食到底偏多醬會有少少漏 (加上我一個食成個)蟹肉唔算多,不過都有,而且係真蟹肉🦀同醬汁幾夾值得讚係意粉質感al dente🤌🏻又一間好意粉推介▶️ 炭燒牛肉漢堡配香脆薯條Char-grilled beef burger with french fries ($148)見隔籬
以為佢淨係賣蛋糕,點知原來將軍澳呢間仲有主食
▶️ 是日餐湯Soup of the day
當日係雜菌蘑菇忌廉湯
好香濃菇味,味道天然唔太鹹
仲要好多蘑菇渣,食落一粒粒有質感🍄同時夠杰身
啱我口味👍🏻
第一眼以為係卡邦尼意粉,完全佈滿忌廉醬
超多明太子粒,真材實料,溶入忌廉之中味道頗出
不過食到底偏多醬會有少少漏 (加上我一個食成個)
蟹肉唔算多,不過都有,而且係真蟹肉🦀同醬汁幾夾
值得讚係意粉質感al dente🤌🏻又一間好意粉推介
見隔籬枱叫,賣相吸引所以嗌
漢堡上枱的確會令人流口水🤤好足料高身
入面除咗厚肉漢堡扒,仲有蕃茄、生菜、煎流心蛋同芝士🧀
牛肉漢堡扒半生熟,切開呈粉紅色,咬落Juicy帶肉汁🥩同時肉質唔韌,入口即融
煎流心蛋邊位香脆,蛋黃漿狀,配上溶咗嘅芝士🧀正!
麵包鬆軟唔空氣🍔塗上少許牛油同千島醬調味 (又唔會即濕包身)
旁邊配上粗身薯條,可以點他他蛋黃醬 (而唔係一般茄汁)
▶️ 日本草莓西瓜蛋糕 (稀有糖版本) Japanese strawberry and watermelon layer cake (rare sugar) (+$42.5)
一開始嚟就係為咗試呢個蛋糕!
非常有層次,影相打卡靚
面頭係士多啤梨果凍配玫瑰花瓣同開心果,士多啤梨幾甜🍓玫瑰花香,啫喱偏甜
之後有杏仁餅層同cream
同一般食開嘅海綿蛋糕好唔同,口感比較粗同埋水,得意但自己有啲唔慣🙈
勝在無麩質,適合keto人士食用
Cream層特別在有粒粒杏仁碎,口感豐富,同埋好似冇一般忌廉咁heavy(不過就冇咁香,好似冇乜味)
西瓜層由兩片長方形西瓜組成,第一次試咁樣配搭嘅蛋糕🍉切落有難度
我會話有啲唔夾嘅…最後都係分開食
用咗稀少糖其實冇特別,純粹感覺上健康啲 (呃下自己😂)
▶️ 芒果柚子蛋糕 Mango and yuzu layer cake (+$34)
呢款有海綿蛋糕,含麩質
同樣非常有層次
面頭同中間有大片芒果🥭夠香甜
另外有幾粒果凍,味道似羅拔臣啫喱,偏甜同有啲假🙈我同男朋友都麻麻哋
不過海綿蛋糕綿密幼細較dense🍰夾雜住mousse狀芒果柚子忌廉
整體味道唔錯,不過就比較普通,似一般食開嘅生果海綿mouse蛋糕
▶️ 英式早餐茶 English breakfast tea
▶️ 黑濃咖啡 Long black
湯同主食有驚喜😍明太子意大利粉同牛肉漢堡一樣出色!份量夠大又足料
反而蛋糕冇預期中好食 (或者係我期望過高)
服務態度好,員工友善面帶笑容,上菜速度快,蛋糕可以揀選後上
坐位舒服,平日夜晚嚟都唔少人,但係座位寬闊😌
唯一係店舖起電梯下面,一路食一路有目光頭向自己👉🏻👈🏻差少少私隱度
性價比OK,計埋加一平均$230/人,每人食埋件cake差唔多(本身都$58- 85/件)
另外有多款狗蛋糕賣🐶可以幫愛犬慶祝生日呀!