2020-01-08 895 views
返左工之後,我係星期六或日寧願係屋企訓耐啲。今日決定不再「頹廢」,同女友係中午12點去到銅鑼灣既譽宴飲茶。譽宴既裝潢相當豪華,天花裝上巨型水晶吊燈,令自己恍如置身星空下,相當夢幻。不過裝潢係其次,食物質素先係最重要。酸薑糖心皮蛋係其他酒樓未食過,每件皮蛋下面有兩三片酸薑,皮蛋充滿黏性,令皮蛋容易沾滿糖。味道層次豐富,令我一食便愛上。翡翠明蝦餃有一點點金箔。雖然餃子皮呈翠綠色但仍然晶瑩剔透,見到皮入面有兩、三隻蝦。食落同一般蝦餃無異,不過蝦特別彈牙。蟹粉小籠包應該叫大籠包,差唔多有我拳頭咁大👊🏻 由於小籠包太大,所以皮唔會太薄,不過食落皮唔會太厚以致影響口感。入面多汁之餘,蟹黃香味係咬開皮既一瞬間釋放出嚟。棉花雞入面嘅雞件超級嫩滑,不過雞油有啲油膩,加左杞子令雞件帶少少甜。豉汁蒸鳳爪係經典點心之一,皮同骨能夠輕易鬆開,而且比其他茶樓嘅鳳爪較多肉。沙薑豬手粒爽口肉質唔硬,加左芝麻更香。雖然人均消費超過$150,不過返工咁辛苦,間唔中要食好啲慰勞一下自己😎

酸薑糖心皮蛋

翡翠明蝦餃

蟹粉小籠包

棉花雞

醬皇蒸鳳爪

沙薑豬手粒爽口肉質唔硬,加左芝麻更香。
沙薑豬手粒

2019-12-29