2024-12-01
最近大公館於平日晚市(星期一至四)推出限定優惠小菜2款~兩款都好吸引,好似我咁鍾意食海鮮嘅朋友必點🌟!當日晚飯我地都見到好多枱order~「🔥火焰清酒煮花甲王」&「🐟普寧豆醬生焗原條馬友」兩款都會席前烹調🥘,保證最熱辣辣上枱🔥🔥先講花甲王,真係好大隻,隻隻有湯匙咁大‼️而且唔係淨係厚殼,連入面花甲肉都好厚肉~海鮮夠新鮮,簡單加入清酒嘅煮法已經又香酒味又好食~而豆醬生焗馬友,先用豆醬輕輕醃過,跟住就生焗~醃過再焗嘅馬友鹹香味濃郁,但又保持到魚肉鮮味嫩滑~而最正係啖啖肉無骨,唔怕啃骨,老人家小朋友都啱👍🏻「✨太雕水晶鵝肝凍」/「🐮冰川茄子紅燒安格斯牛肉煲」/「🥦拍蒜豬油渣炒西蘭花苗」/「🐟金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔飯」/「🥜琥珀合桃薑汁燉蛋」另外都仲點咗幾個小菜同籠仔飯,有啲都係佢最新嘅秋冬菜單~鵝肝凍算係中法fusion菜,晶瑩剔透,一粒粒如寶石咁靚💎太雕味酒香突出,包裹綿滑嘅鵝肝mousse,底層係金黃酥脆嘅炸饅頭~強烈嘅口感對比又不失調和,比較特別嘅一道前菜~冰川茄子牛肉煲,雖然比較油,但茄子就係要油先好食😋茄子同牛肉都係一粒粒,方便入口,一次過可以食晒全部餸菜~特別係冰川茄子,比起平時嘅
兩款都好吸引,好似我咁鍾意食海鮮嘅朋友必點🌟!
當日晚飯我地都見到好多枱order~
「🔥火焰清酒煮花甲王」&「🐟普寧豆醬生焗原條馬友」
兩款都會席前烹調🥘,保證最熱辣辣上枱🔥🔥
先講花甲王,真係好大隻,隻隻有湯匙咁大‼️
而且唔係淨係厚殼,連入面花甲肉都好厚肉~
海鮮夠新鮮,簡單加入清酒嘅煮法已經又香酒味又好食~
而豆醬生焗馬友,先用豆醬輕輕醃過,跟住就生焗~
醃過再焗嘅馬友鹹香味濃郁,但又保持到魚肉鮮味嫩滑~
而最正係啖啖肉無骨,唔怕啃骨,老人家小朋友都啱👍🏻
另外都仲點咗幾個小菜同籠仔飯,有啲都係佢最新嘅秋冬菜單~
鵝肝凍算係中法fusion菜,晶瑩剔透,一粒粒如寶石咁靚💎
強烈嘅口感對比又不失調和,比較特別嘅一道前菜~
冰川茄子牛肉煲,雖然比較油,但茄子就係要油先好食😋
茄子同牛肉都係一粒粒,方便入口,一次過可以食晒全部餸菜~
特別係冰川茄子,比起平時嘅茄子更加清甜可口,配上彈牙味濃嘅牛肉粒,送飯一流👍🏻👍🏻
鰈魚籠仔飯必點🌟!鰈魚油分超重又滑又冇骨,將佢撈飯,滿滿嘅油脂混合瑤柱飯香,香味四溢,齒頰留香😋
最後食埋合桃薑汁燉蛋,燉蛋融合薑嘅辛辣、合
桃嘅香脆以及紅糖嘅甜蜜,帶嚟溫暖嘅感覺,最適合冬天☃️