暫時未有youtuber 拍過嘅下午茶‼️❓ @godivaasia 嘅下午茶就食過幾次啦 😆😆 而 @venchi_hk 嘅下午茶就真係第一次啦😲😲😲😲😲 .位於東涌嘅 香港東涌世茂喜來登酒店 🥂 呢間嘅四星級酒店🌟🌟🌟🌟 講交通方面程度, 一定不及一般係市區嘅酒店方便, 搭完黨鐵之後, 仲要搭程接駁巴士, 仲要係每半個鐘先得一班, 35度下嘅高溫真係搞到我地去嘅時候都忍唔住要搭的士🥵🥵🥵.一入到酒店lobby lounge 嘅門口, 發現係無任何waiter or waitress 招待🫢🫢 ( 可能呢個就係4星級service?) 坐底後, 一心期待waitress 會介紹返有咩野飲或者tea set 會有咩野食, 都係...無嘅...😵‍💫😵‍💫😵‍💫 okok , 或者唔係五星級酒店, 真係唔好攞黎比較 ,所以個刻我地對食物同飲品都唔係抱好大期望, 不竟只係 $348 / 2位 , 呢個價位真係唔可以要求同五星酒店有得揮.我地叫左一個玫瑰花茶同 oat milk milk, 無諗過又出乎地唔錯wo, 之後我地問返職員茶葉牌子, 佢地都好好咁攞成罐茶葉出黎show 比我地睇👍👍加
我地叫左一個玫瑰花茶同 oat milk milk, 無諗過又出乎地唔錯wo, 之後我地問返職員茶葉牌子, 佢地都好好咁攞成罐茶葉出黎show 比我地睇👍👍加分返先🥰🥰🥰
先講鹹點方面, 幾樣都係幾健康嘅option, 包括意大利麵包蕃茄沙律 🍅, 布袋芝士🍶及烤無花果配開心果及薄荷, 煎嫩金槍魚🐟配羅勒莎莎醬及榛子, 同以往一般傳統下午茶大量油脂嘅鹹點唔同, 酒店採用左較多蔬菜以及較低脂肪嘅魚類作為鹹點食材, 對於平時著重比較健康飲食嘅我地絕對係加分位👍👍 而且無咁膩亦可以有多啲 quota 食之後嘅甜品
scone 方面, 因為要迎合 @venchi_hk 朱古力嘅主題, 酒店今次採用榛子朱古力醬 🍫🍫 取代咗平時一般用嘅果醬, scone 食落唔痴牙, 但外層可以做得更香脆, 奶味可算合格👍👍👍配上朱古力醬, 有不一樣嘅滋味, 食到我哋兩個朱古力迷最後連一滴嘅朱古力醬都唔放過🤣🤣🤣
甜品🍩🧁方面, 亦出乎意料之外, 同之前食過 Godiva 死甜嘅下午茶比較, 無論係採用白朱古力所整嘅抹茶開心果慕斯 🥛採用75% 朱古力🍫整成嘅 香橙🍊意式奶凍 配 Aperol Spritz jelly 及黑朱古力糖漬橙皮, 意大利芝士蛋糕 mascarpone , 同 60% 果仁朱古力🍫🍫, 都食起黎相當light 👍👍👍 呢個人最鍾意就一定係抹茶開心果慕斯 , 非常有驚喜亦好少有嘅抹茶同開心果呢個組合, 同埋白朱古力食起上黎竟然唔死甜 👍👍👍😱😱😱
原本可以加$59 就有多兩球 venchi gelatos 😆😆 但係我哋食完真係已經飽到甩轆, 唯有出返東涌市區shopping消化下😆😆😆