2015-07-26
同朋友去維園游水前搵D野食打個底. 天后D小食店近期都食過晒, 於是去大坑打個圈睇下有冇野岩. 發現諾亞開到黎大坑, 雪櫃仲要有唔少存貨 (不過有D款已經sold out! 6pm咋~!) 再加上朋友過幾天就生日, 咁就一於滿足晒三個願望喇~~~ 開頭諗住拎去維園食. woo~原來店內有bar table! 一邊食一邊望下街景, 灌徹大坑那種悠閒寫意文化. bar table底有好多唔同型號既插頭方便客人差電. 好細心呢! thumb up**比利是朱古力溶心芝士蛋糕* ($98)壽星女落揀左朱古力口味. 之前聽朋友講, 食半熟或者溶心蛋糕..冷藏解凍既timing要把握得好好. 係度堂食就very good唔駛煩. 店員拎個蛋糕俾你既時候就係perfect timing to eattttttt砌開個蛋糕....嘩~~ 望落好似果D芝心乜乜乜既餡咁, 好cheesy, 彷彿可以拉D芝士絲出黎. 咁當然...個蛋糕既芝心係凍同埋liquid好多喇. 溶心部分既芝士味唔夠實心(挺身)既rich. 不過一啖裡面有溶心有實心, 層次度大大提升. 面面那一抹朱古力layer幾厚架, 令到味道
發現諾亞開到黎大坑, 雪櫃仲要有唔少存貨 (不過有D款已經sold out! 6pm咋~!) 再加上朋友過幾天就生日, 咁就一於滿足晒三個願望喇~~~ 開頭諗住拎去維園食. woo~原來店內有bar table! 一邊食一邊望下街景, 灌徹大坑那種悠閒寫意文化. bar table底有好多唔同型號既插頭方便客人差電. 好細心呢! thumb up* *比利是朱古力溶心芝士蛋糕* ($98)
面面那一抹朱古力layer幾厚架, 令到味道好出, 有著濃濃既朱古力味 (介乎milk and dark chocolate之間, 唔會太甜). 餅底既海綿蛋糕就濕左D, 食完都唔覺有餅底. 如果底層layer可以實D或者crunchy d, 口感應該更正~
我地每人食左1/4個蛋糕..大家大啖大啖食秒殺左佢. 食完就發覺...omg漏漏地(肚皮同我reconfirm岩岩食既係真材實料芝士蛋糕 XD)...游左成個鐘水後都唔覺餓呢. 所以...佢係一個一定要同多幾個朋友仔開心share既蛋糕~
******
臨走見到佢地有賣近期好hit既洪瑞真. 下次試下先.