2017-07-18 550 views
兩天一夜之旅•第二站 甘永泰魚蛋一落船,老公就衝左尼甘永泰魚蛋。上年只係試過最signature 唧魚蛋同蝦丸。今次竟然見到唔係成日見到嘅炸豆卜,仲叫左老公最愛嘅墨魚丸!(第二日尼又賣唒嚕真係可遇不可求架)首先呢,今次我地無叫魚蛋叫左墨丸,蝦丸同豆卜,呢啲成香港都有嘅食物,點解咁推介甘永泰呢?我地對所有"丸"都好有 研究同執着 。呢道嘅丸超彈牙,(但係彈牙呢就90%市面嘅店家間間都做到架啦),我地贊不絕口既原因係彈得尼又會好散,夠足料又唔會整得太幼滑,令墨魚丸有咬口,仲有個種紮實感同足秤感!炸完因爲唔會好似台式炸丸咁有層厚粉,別有一番風味炸蝦丸好食彈牙不過無咩好特別形容。炸豆卜呢就真係超好食啦。佢係張豆卜剪一半。中間擺蝦膠定魚蛋咁既野。咬落去鬆脆又有豆香但又唔油。中間仲有完全唔同既口感!正
兩天一夜之旅•第二站 甘永泰魚蛋

真係可遇不可求架)

我地對所有"丸"都好有 研究同執着 。

炸蝦丸好食彈牙不過無咩好特別形容。
咬落去鬆脆又有豆香但又唔油。中間仲有完全唔同既口感!正