2016-05-30 352 views
今日帶個妹妹嚟「Sense Cafe」 上嚟OpenRice打食評先發現正名係「Sense Dessert Cafe」 我哋真係食咗個好特別嘅甜品!呢度位於廟街近柯士甸道嗰邊 環境無咁龍蛇渾雜 亦無咁多車同人 幾舒服 鋪位係地下 餐廳充滿自然光... 牆上嘅餐牌係特別推介 係printed menu上無嘅菜式!我哋叫咗兩個客main course 兩杯飲品 一個甜品 原來跟餐飲品有半價優惠!呢杯Ginger Twist 原價$32 而家$16第一道菜係卡邦尼水波蛋長通粉 重點當然係隻蛋啦!一篤開就「黃就成河」~~~ 通粉面頭灑滿煙肉粒 香草 和 芝士「粒」 係呀 唔係芝士「粉」 因為佢好似粗鹽咁大粒!講成碟嘢撈勻之後仲食到成粒芝士 真係好滿足!之後係all-day breakfast系列嘅煙三文魚陪egg benedict... 都係流心蛋!醬料係mustard... 最值得稱讚嘅係啲沙律 XD 小妹一向怕食西式沙律 因為啲紫色菜苦苦地... 但呢份沙律啲菜好甜好甜!仲加咗(好似係)甜醋(定黑醋?) 仲有小妹最愛嘅車厘茄!當然 另一重點——煙三文魚也很新鮮很濃味啦!嚟到壓軸出場嘅甜品—

薑蜜之母
嚟到壓軸出場嘅甜品——紅白心太軟!紅=野梅分子雪糕
白=雲呢拿分子雪糕
中間就係心太軟!由於係即叫即焗 製作需時 所以等咗大概15分鐘 都okay

上檯時 店員細心提醒要將雪糕同心太軟撈埋食 因為防止雪糕凍傷個嘴... 小妹同妹妹比較貪玩 故意就咁放一啖入口 結果凍到黐住咗個口 XD 不過 只要含住佢 等佢慢慢溶就會好快無事了

小妹係第一次食分子雪糕 原來佢係好似焦糖脆脆咁樣一舊舊 仲硬過粒粒雪糕 好似餅乾咁樣 口感非常有趣 另一個好處係無咁快溶成液體

至於個心太軟呢 個「心」嘅濃度適中 即會流出來 同時又唔會稀到食唔到
2016-05-29
$150 (Lunch)
薑蜜之母