2008-11-07
熟我既人都知我最鍾意既泰菜就在九龍城,唔係黃真真更加唔係小曼谷,而係其貌一點也不揚既泰好味﹗成日都介紹朋友來食,試過都讚又好又抵﹗今日又來到呢度喇,一行三人,當然先點每次都必叫既兩樣菜色呢度既生蝦比起出面其他地方食既平足一倍,只係$40就有九隻咁多﹗最緊要係隻隻蝦都爽口飽滿,入口感覺新鮮又嫩又creamy,配上佢自家制既辣汁,真係一個人食一碟都不為過﹗再來就一定係酸辣魷魚沙律﹗有膽挑戰自己的辣度可以蘸多少少個酸辣汁來食,包你既冒汗卻又大叫過癮,只係$35就有大大碟,我至愛既魷魚食完一件又一件﹗你話我又點會唔愛上佢?今次叫左三隻燒雞翼,佢細心地切好再上,上面曬上沙爹汁﹗沙爹汁香而不辣,雞翼燒得嫩滑不o鞋口,$8一隻,感覺就像在泰國唐人街叫的一樣﹗泰象啤是每次吃泰菜的必然之選,這樣感覺才地道嘛﹗咖哩炒蜆,侍應大打推薦﹗咖哩是充滿椰香的黃咖哩,可惜蜆嫌佢唔夠新鮮,很多都未開口,可以不叫﹗不過咖哩配上蒜蓉包是天仙配﹗豬頸肉燒得恰到好處,外皮微微的烤焦香,肉質鮮嫩多汁,醬汁是蒜蓉辣椒加醬油魚露,微辣很惹味﹗最後來個蝦餅,份量很足六個人都未必食得哂﹗外層炸得甘香鬆脆,咬落彈牙有咬口,誠意之作呢﹗每
成日都介紹朋友來食,試過都讚又好又抵﹗
今日又來到呢度喇,一行三人,當然先點每次都必叫既兩樣菜色
再來就一定係酸辣魷魚沙律﹗
今次叫左三隻燒雞翼,佢細心地切好再上,上面曬上沙爹汁﹗
泰象啤是每次吃泰菜的必然之選,這樣感覺才地道嘛﹗
咖哩炒蜆,侍應大打推薦﹗
不過咖哩配上蒜蓉包是天仙配﹗
每幾個月就會想起它,城南道的泰好味,我同食家的地道心水之選﹗
幾個月無來人手多了,服務貼心了,上菜速度也快了,自然人客多了﹗
埋單七支啤酒咁多餸,一人一百蚊,抵到爛,想食泰菜就會來﹗