2023-09-03 923 views
每次經過圍方都見到家上海排滿晒人,有時早咗放工就早啲去拎位,等咗差唔多一個鐘先可以入座。因為夜晚食,唔想飲茶令到夜晚瞓唔着覺,所以就問可唔可以轉飲水,但水都要照收茶錢。我哋兩個人叫咗上海擔擔麵、銀絲卷、金牌小籠包、蜜汁脆鱔同荔枝蝦球。擔擔面花生味濃郁,面嘅軟硬度適中,同時可以掛湯,不過由於湯底比較濃,食咗幾啖就好快滯。銀絲卷皮脆,但係入邊嘅餡包得唔夠好,做唔到一層一層嘅效果,會見到有一半係可以做到層次,有一半係普通好似饅頭咁。金牌小籠包味道同鼎泰豐味道相若,但係佢嘅小籠包皮比較口,口感冇鼎泰豐咁好食。蜜汁脆膳反而係令我最有驚喜嘅一碟餸,雖然$98得細細碟,但鱔炸到脆口,配埋甜酸汁,非常惹味開胃。荔枝蝦球係大圍店特有小菜,外型特別,仲有新鮮薄荷葉扮樹葉,食落蝦肉單㗎,不過味道就略為普通。