2023-11-10 104 views
約左媽咪去上環買海味,行到肚餓真係要搵間餐廳坐低食下,路過大廈門口見到有日本菜既poster, 就上去探下店試下先🤤餐廳環境以暖色為主,有d 和風燈籠又幾別緻,由於我地無book 枱,所以店員為我地安排左bar 枱位置坐。午市Menu 有分4道菜同6道菜,分別在於6道菜有刺身同蛋料理。🥢首先有南瓜野菜沙律,香甜粉嫩既南瓜配左不同既蔬菜,有蘆筍、紅蘿蔔、生菜等,配柚子酸醋汁,好開胃。🥢跟住有刺身,廚師選用咗吞拿魚、甜蝦及鯛魚,全部都好鮮甜有魚味。🥢再跟著就係溫泉蛋,上面有黑松露醬同日式醬汁,好神奇既係,平時自己屋企整或其他餐廳,溏心蛋切開蛋液便會散開,但呢個蛋液係杰身,唔會化開,質感好特別,令我覺得好神奇。🥢到左主菜,我就叫左《燒和牛他他丼飯伴醬漬蛋黃、海膽及三文魚子》而媽咪就叫左《牛小排海膽丼飯》白飯係圓潤既珍珠米,但質感較爽口,海膽香甜。牛小排肉質都好嫩唔難咬,唔多油脂,充滿肉香👍 而灸燒牛肉他他好香灸燒味,最驚喜係佢加左類似菜脯既食物喺他他入面,令本身淋淋的生牛肉增加口感👍最後就到甜品啦,我食個日係檸檬雪葩,酸酸甜甜,中和頭先和牛既油膩感,令個口fresh 返😆食評總結:我同媽咪都

🥢跟住有刺身廚師選用咗吞拿魚、甜蝦及鯛魚,全部都好鮮甜有魚味。

食評總結:我同媽咪都一致認為食物好食,質素對得住價錢👍地點都算便利,就港澳碼頭行過去都係幾分鐘,坐位都舒適,有下次👍
$300 (Lunch)
  • 燒和牛Tata丼飯
  • 溫泉蛋