2018-06-10
同台灣控既女朋友係假日去左維園個度打場波,打完就行左去天后個邊見到食台灣野既臺茶·薈既食店,二話不說就入左去食。一入去,你會見到靚仔店員係bar枱度整食物同台灣飲料。樓面雖然唔算大,但原來有兩層架,都坐滿左唔少食客。我地睇完個menu之後就叫左煎蠔餅 (HKD 35),鹽酥雞扒 (HKD 30),紅燒牛肉麵 (HKD 55),滷水拼盤 (HKD 39)。飲品就叫左珍珠奶茶 (加HKD 17)同埋芋香珍珠奶茶 (加HKD 5)。先黎既係個蠔餅,分量適中,唔油膩,仲有好多蠔添,食落去口感唔錯,台灣風味十足。跟住黎既就係鹽酥雞扒,外脆內軟,雞肉都幾稔,味道十足,但唔會覺得好咸,正。跟住就係個滷水拼盤,有豆腐,滷蛋,雞翼,豬耳同豬肉。樣樣食物都滷水味十足,我個人黎講比較鐘意佢既豬耳同豬肉。佢個豬肉好稔,味道甜甜地咁,口感唔錯,豬耳就非常爽口。佢既紅燒牛肉麵係主打菜,我覺得個湯底唔錯,夠濃味,牛肉有入口即溶既感覺,蘿蔔幾爽口,麵條粗幼長度都啱啱好。難怪呢個係佢地signature dish之一。至於珍珠奶茶同芋香奶茶,我覺得各有特色,最重要係夠多珍珠同好彈牙。