2024-09-27
港式大排檔的小炒真係唔可以錯過,呢間係室内既大排檔更有玩味又有feel, 裝修設計都相當花心思!首先,紅燒脆皮乳鴿配蝦片,呢道菜無論係色香味都好吸引。乳鴿外皮金黃脆口,咬落去果陣,肉質鮮嫩,帶有濃郁嘅醬油香氣,搭配脆脆嘅蝦片,口感層次非常豐富,越食越想食,停唔到。黑椒牛仔骨煲用咗黑椒調味味道好濃郁。牛仔骨煲得啱啱好,肉質軟滑,咬落去冇咩阻力,黑椒嘅香味同微微嘅辣味好好地襯托出肉嘅鮮味。惹味之選!蒜蓉粉絲蒸扇貝就要襯熱食啦~扇貝用蒜蓉蒸至剛剛好,粉絲吸咗扇貝嘅鮮味,口感滑溜,蒜香味四溢,食落去可以話係一種享受。帶子位到裙邊位都夠鮮味。最後就係豉油王炒麵,呢道菜簡單但好有魅力。炒麵金黃滑溜,豉油味濃,配上各種蔬菜同埋魷魚,味道豐富,唔會覺得單調。每一口都帶住醬油嘅香氣,麵條又有嚼頭,真係好開胃。呢幾道菜不單止味道出色,仲有好豐富嘅口感,