2019-10-18
舊同學邀請話新洒店試食,重以為係東涌北的洒店,原來係新地的帝乜系列,唔講唔知係九巴車廠後面,竟然有間新洒店Alva講返呢間暫時唯一有開的西餐廳,坐落洒店1樓,即Lobby個層,門口比較細同暗,可能係試業關係,非常多人,服務人員非常有禮,坐位比較窄,空間感比較細今天係食夜晚buffet, 食物種類非常之多:熱食有意大利意粉/pizza, 我食咗意式千層麵,好有牛肉味,唔似坊間太多豬肉味有天婦羅,南瓜丶蝦丶蕃薯條丶茄子丶魚都幾好味,外脆內軟,不過溫度就有啲凍,可以試吓好似出面咁,加裝加熱燈鍾意食頭盤,可以試試沙律吧,由於太肚餓,所以就冇食沙律,直接食主菜海鮮吧!唔知係唔係試業關係,竟然有龍蝦🦞另外有生蠔丶凍蜆丶凍蝦丶蟹腳丶麵包蟹完全冇雪味,肉質鮮甜丶彈牙凍蜆就完全冇味最吸引人之處,有師傅即煎牛扒丶大蝦,都好鮮甜,不過牛扒就有啲肥同少少un其他比較特別嘅有沙田乳鴿、燒味丶片皮鴨乳鴿就好好味,喊度適中,外皮都夠脆其他燒味就麻麻哋最好試埋佢啲甜品,選擇眾多,味道都好好味,最特別係有搞搞搞雪糕🍦食落口都幾特別,食完又唔會飽肚,真係幾特別總括來講:如果收費係$600我都會食,可能係試業關係,啲食物係
今天係食夜晚buffet, 食物種類非常之多:
有天婦羅,南瓜丶蝦丶蕃薯條丶茄子丶魚
都幾好味,外脆內軟,
不過溫度就有啲凍,可以試吓好似出面咁,加裝加熱燈
海鮮吧!
唔知係唔係試業關係,竟然有龍蝦🦞
另外有生蠔丶凍蜆丶凍蝦丶蟹腳丶麵包蟹
完全冇雪味,肉質鮮甜丶彈牙
凍蜆就完全冇味
最吸引人之處,有師傅即煎牛扒丶大蝦,
都好鮮甜,不過牛扒就有啲肥同少少un
其他比較特別嘅有沙田乳鴿、燒味丶片皮鴨
乳鴿就好好味,喊度適中,外皮都夠脆
其他燒味就麻麻哋
食落口都幾特別,食完又唔會飽肚,真係幾特別
總括來講:如果收費係$600我都會食,可能係試業關係,啲食物係比較新鮮,選擇種類比較多,同埋食客比較多
希望正式開業嘅時間,都可以保持水準
又可以遠離繁囂,享受晚餐