2009-12-17 10 views
家人為越南華僑, 長久已來一直喜歡食越南牛肉粉, 響美國居住期間一個月點都有一餐. 見到pho 24 極開心, 因為香港一般所謂越南餐廰都係不知所謂o既坐低, 環境唔錯, 乾乾淨淨, 招呼都唔差. 望一望餐牌, 頗為簡單, 冇火車特別呢類standard item. 冇緊要, 反正唔太肚餓, 叫左一碗牛肉+牛筋粉, 加一碟春卷. 等左十分鐘左右上菜, weekday lunch hour (1pm), 算係唔錯.牛肉, 幸運地係半生的, 冇好似之前食評所寫熟晒. 跟住發覺芽菜同埋香葉都冇, 侍應只係放左一碟仔 碎辣椒同一大角青檸 =( 開始搞甜醬辣醬, 枱面有幾個靚靚樽, 睇落好stylish, 但係點解完全倒唔到出黎?? 搞左一輪, 最後放棄, 問侍應羅左一碟 (一位類似 manager o既小姐同我講佢地改進緊,算喇~). 可惜因為搞得太耐, d 牛肉已經熟晒..haha開始食粉; 粉o既口感ok, 但係 d 湯極淡; 碗裏面好多蔥花 (冇印象pho 有蔥花?), 但係冇洋蔥! 食牛肉, 點醬食 (個人喜歡兩三份甜醬 加一份 辣醬, 點好多咁食) 差d 噴番出黎, 超級咸!!

開始食粉; 粉o既口感ok, 但係 d 湯極淡; 碗裏面好多蔥花 (冇印象pho 有蔥花?), 但係冇洋蔥! 食牛肉, 點醬食 (個人喜歡兩三份甜醬 加一份 辣醬, 點好多咁食) 差d 噴番出黎, 超級咸!! 試清楚後發覺佢d 應該唔係紅雞辣醬, 似係大排檔果種, 甜醬亦唔太甜. 同埋, 佢d 辣椒係 切左細粒, 放左落湯就食到成口都係, 如果可以就咁一大件咁上就好好多. 牛筋, 煮得幾好食, 不過因為冇醬點, 美中不足. 其實overall 碗粉都唔差, 只不過味道真係唔正宗; 蔥花同辣椒俾我感覺佢似請左港式麵檔師父做 =(

春卷印象其實唔錯, 用米紙炸, 熱辣辣果陣食落好香口, 不過, d 魚露真係差左d, 太咸. 如果甜番d 會好好多. 俾80 分

打住大型連鎖店招牌做, 收o既價錢亦唔算平, overall experience 真係有d 強差人意; 湯, 我響美國超級巿場見過有湯粉賣, 我諗佢地o既湯底都應該係 standardized, 點解會搞成咁真係奇怪 =( 如果想食pho 我覺得 Food Republic 做o既牛肉粉比佢好得多, 至少d 湯味道正宗, 同埋食過幾間o既水準都唔差
2009-12-17
$75 (Lunch)