2024-02-23 33 views
有同事推介觀塘嘅「Pentola」,既鄰近地鐵站位置方便,而且價錢親民,值得一試。我同朋友揀咗晚市二人套餐$368 (另加一),有齊2餐湯、2前菜、2主菜及2飲品,唔升級嘅話其實都抵食🙈 餐廳裝潢幾懷舊復古,我地叫咗一杯紅酒同一杯白酒(+$48@),邊飲邊品嚐美食🥂餐湯係椰菜花忌廉湯,味道濃厚順滑前菜- 白鯷魚茄子蓉多士幾特別嘅配搭,香脆嘅酸種多士配上原條白鯷魚,加埋混合咗橄欖油、口感軟綿嘅茄子蓉,味道微酸微辣幾開胃- 意大利風乾火腿拼盤有24個月巴馬火腿、莎樂美腸及寇帕火腿,配上清甜嘅青提子,味道甜甜鹹鹹幾開胃主菜- 迷迭香檸檬烤雞(半隻) +$80一上枱已經香氣撲鼻,烤至金黃色,咬落外皮酥脆、肉嫩多汁,就連平時唔食雞皮嘅我都忍唔住連埋雞皮一齊食,配上沙律菜,清新減膩- 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90封門柳燒至肉色粉嫩、肉味濃郁,脂肪少但入口軟腍嫩滑,配上新鮮炸起熱辣辣嘅薯條及沙律菜,我地食到停唔到口甜品- 奶凍配百香果醬 +$38奶凍滑溜非常,奶香味十足,配上百香果醬,酸甜可口好滋味- Tiramisu +$38充滿咖啡香,最底層有着香濃嘅咖啡酒味;忌廉芝士嘅綿滑與香濃微苦嘅

餐湯
係椰菜花忌廉湯,味道濃厚順滑

前菜
- 白鯷魚茄子蓉多士

- 意大利風乾火腿拼盤

主菜
- 迷迭香檸檬烤雞(半隻) +$80

- 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

甜品
- 奶凍配百香果醬 +$38
奶凍滑溜非常,奶香味十足,配上百香果醬,酸甜可口好滋味

- Tiramisu +$38
充滿咖啡香,最底層有着香濃嘅咖啡酒味;忌廉芝士嘅綿滑與香濃微苦嘅咖啡結合,整體口感creamy,味道甜而不膩