2017-11-18
做做下野,突然好想打邊爐,就上OpenRice搵下銅鑼灣有咩好介紹。見呢間既風格sell重慶,令我諗起之前去重慶食麻辣火鍋,真係好正,一於打電話去book定枱!位置係mtr出口對面,好易搵!坐電梯上到3樓,裝修帶點中國風,都幾精緻!坐底即睇下有咩野食!湯底有4款,本打算食麻辣,但見青椒魚頭鍋(椒麻味),未食過,都係叫呢個!醬料係自助形式,多款又放得乾淨整齊,仲有啲我都未見過,例如味粉同榨菜末!呢度每個位都會有件圍裙,超級細心!打邊爐,真係好易彈到件衫,呢度打邊爐就唔怕。設計簡單,戴上身都唔肉酸!我太口渴,先叫杯洛神花茶,酸酸甜甜咁,好開胃又好飲喎!英雄八盞:8個前菜,我地2個人除左碟青瓜(因為我唔食青瓜),每款既醬汁都係麻辣/花椒油,每碟都係唔同既辣度,可以放心,連我唔太食得辣既人,都食到!入面豬耳(左二),蓮藕(右四)同木耳(右一)我最鍾意!青椒魚頭鍋(椒麻味):好大個鍋😮,成鍋滿滿既青花椒,仲有成個魚頭,好足料!!食落先有一陣花椒味,有少少辣,之後會食到咸鮮味,最後會麻,真係幾特別!凍豆腐: 呢樣簡直係天生打邊爐配料,吸滿哂湯汁,超好味!皇帝菜:打邊爐好食,但會卡住好多青花椒😅新鮮
坐底即睇下有咩野食!
我太口渴,先叫杯洛神花茶,酸酸甜甜咁,好開胃又好飲喎!
凍豆腐: 呢樣簡直係天生打邊爐配料,吸滿哂湯汁,超好味!
皇帝菜:打邊爐好食,但會卡住好多青花椒😅
新鮮鵝腸:必食!新鮮好味!真係好好食
四川紹粉:都係必食!!個樣同酸辣粉好似,但比酸辣粉好食幾倍,食落好煙韌,粗身又耐煮!
西班牙黑豚肉:食落唔會有陣臭豬味!
蒙古羊肉片:我自己未試過打邊爐食羊肉,估唔到幾好食,用呢個青椒湯恰完直接食,唔覺有羊酥味,如果恰完沾醬油,就會食到少少酥,我就覺得好香!
手打墨魚滑:略嫌份量有啲少😩,因為真係好彈牙,一人分幾舊就無哂啦!
冰凍桂花醪糟丸子:見佢有糖水,食到好飽都想試下,夠凍,丸子煙韌!