2018-06-13 127 views
見到「古早味」呢三個字,令人好想即刻食個肉羹,飲杯波霸奶茶。但銀根短缺唔想花錢去環島遊,近近哋,原來銅鑼灣都有正宗台灣嘢食。多得京都廣場樓下位姐姐推介,今日就摸到嚟「古早味台灣原味」喇!打開個MENU,好似真係環島遊咁。因為感覺上台灣任何地區嘅美食都可以搵得到。鹽酥呢兩個字,充滿魔力。所以第一時間要個鹽酥雞先!上枱熱辣辣嘅鹽酥雞,咬落勁香脆。香口嘢得一味點夠,嚟多個花枝蝦排先。好彈牙係第一個感覺,咬落仲有一粒粒花枝粒,煙煙韌韌咁,幾過癮。麻辣唔一定要食川菜。台式麻辣亦另有一番風味。好似呢個麻辣拼盤,食落諗起台式滷味,香料味濃,加上辣辣哋,講真佐酒一流!但係今晚唔想飲酒,反而想飲珍珠奶茶!叫番個黑糖奶茶加珍珠先!唔知係咪加咗黑糖嘅關係,味道真係特別香濃。跟住呢個醉雞卷就厲害喇!可以話眼見枱枱都有叫一碟!咁梗係唔執輸要叫埋一份。果然係好味,淡淡嘅酒香,加上啖啖肉嘅雞,色香味俱全。主食就叫咗干貝櫻花蝦荷葉飯。一上枱,見到佢鋪滿櫻花蝦,當堂食指大動。真係有大大粒元貝喺面頭呢。啲飯食落有啲似糯米飯,QQ的,仲有台灣腸粒喺裡面,加埋荷葉嘅香味,平時唔添飯,但今日都要食多碗先得!食咗咁多肉,點都要食

鹽酥雞

花枝蝦排

麻辣拼盤

黑糖奶茶加珍珠

醉雞卷

干貝櫻花蝦荷葉飯

食咗咁多肉,點都要食啲菜嘅。乾扁四季豆,爽口得嚟又夠入味,無得輸。
干扁四季豆
Type of Meal