2019-05-26
黎到銅鑼灣想食日本野,誤打誤撞搵到依依間日式餐廳。(圖1)餐廳以有現代感既和風裝潢為主,一邊係普通餐檯,另一邊係吧檯。(圖2)Lunch set選擇唔算好多,不過套餐都會跟配前菜同甜品。(圖3)前菜先上,包括有小菜、沙律同茶碗蒸。(圖4)小菜是木魚和芥菜。(圖5)沙律份量都幾多,新鮮蔬菜配上芝麻醬,十分醒胃。(圖6、7)茶碗蒸十分有水準,雞蛋蒸得啱啱好,極之嫩滑,用匙羹舀起時仲會彈下彈下,裡面仲有一塊好大塊既雞肉,係我食過咁多既茶碗蒸之中,最好味既茶碗蒸之一(圖8、9)主菜係牛照燒定食,有一定厚度既牛扒,表面煎得金黃,但又唔會過熟,牛塊中間仲有一d血色,咬落口感啱啱好,肉質鮮嫩,配上甜甜既照燒汁,配飯一流。唔洗三兩下就解決左成碗飯,(圖10、11)朋友叫既滑蛋黑豚定食賣相同樣吸引,炸好既豬扒配上滿滿既滑蛋,香滑多汁,口感豐富。特別係佢d蛋火候啱啱好,滑嫩既口感同滿滿既蛋香,試完之後會再想食。(圖12)甜品係哈蜜瓜,唔算好甜,但勝在份量夠,誠意十足。整體黎講係一餐十分滿足既午餐。
(圖1)
(圖2)
(圖3)
前菜先上,包括有小菜、沙律同茶碗蒸。
(圖4)
小菜是木魚和芥菜。
(圖5)
沙律份量都幾多,新鮮蔬菜配上芝麻醬,十分醒胃。
(圖6、7)
(圖8、9)
(圖10、11)
(圖12)
甜品係哈蜜瓜,唔算好甜,但勝在份量夠,誠意十足。
整體黎講係一餐十分滿足既午餐。