2024-03-29
屋企個小公主揀飲擇食就出哂名,所以我地無論係屋企定去街食飯選擇都唔多,食來食去都係嗰幾味,有時真係好想揾番啲新鮮感😣估唔到,係我大膽提議下,公主竟然肯同我哋去食印度菜😲(當然我應承一定會就佢口味點菜🤣),於是上星期我哋就黎到中上環嘅Basmati食飯。呢度環境闊落,裝潢係好傳統嘅印度感覺,店員都係印度人,好nice,見我哋請有小朋友,幫我哋推介一啲唔辣嘅菜式,重請公主食脆脆餅🤭🌟Samosas雜菜咖喱角新鮮炸起,咖哩角入面係薯粒同雜菜,咖哩又香又惹味,幾開胃。香口嘢,而且微辣,細路都食到。 大人就可以沾辣汁或青汁食,層次更加豐富。🌟Chicken Korma 白汁雞白汁唔辣,又香又滑。雞肉無骨,份量亦唔少,小朋友好啱食👍🏻🌟Steamed crab 蒸蟹🦀第一次係印度餐廳食蟹,重要係蒸嘅🤣不過店員落力推介,一試之下真係無介紹錯🥳用左好多薑蔥黎蒸,有啲中式薑蔥炒蟹風味,好香。隻蟹係我哋平時去食避風塘炒蟹嗰種大肉蟹,啖啖肉,好正!。🌟Chicken Biryani 印色雞肉炒飯🍛本身都鍾意食印度米,鍾意佢長身又粒粒乾身,做炒飯一流。打開鍋蓋,熱辣辣,香料味好夠,雞肉好多亦腌得好入味🤗🌟Ra
🌟Samosas雜菜咖喱角
🌟Chicken Korma 白汁雞
白汁唔辣,又香又滑。雞肉無骨,份量亦唔少,小朋友好啱食👍🏻
🌟Steamed crab 蒸蟹🦀
🌟Chicken Biryani 印色雞肉炒飯🍛
🌟Raita 青瓜乳酪🥒
乳酪入面有大量青瓜粒,好青新,加係buryani一齊食好夾。
🌟Cheese naan 芝士烤餅🫓
食得印度菜又點會無Naan Bread🤭就番姪女口味叫左芝士烤餅。烤餅鬆軟,入面有唔少芝士,唔沾醬汁就咁食都好味。
呢度飲品選擇都唔少,連椰青🥥同青檸梳打🍋都有,哋就叫左來解膩,另外梗係要叫小朋友最愛同最有印度風味嘅Mango Lassi (芒果酸奶)🤣
今餐食到好飽好滿足,估唔到公主都接受到印度菜,下次可以帶佢作多啲新嘅嘗試!💪🏻