2021-11-09
好耐冇出街食中餐,朋友揀左位於觀塘工廈的私房菜,位置好方便D出口1分鐘就到。第一次食私房菜,非常有驚喜,下次帶屋企人食!茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子-流心蛋茶燻味好足,流心效果101分,光食隻蛋已經好滿足-茄子上下都有一層煙韌的炸過的coating,脆得黎再加上厚茄子的質感,好有層次感原盎燉湯-哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯: 好清甜好足料,螺頭都有兩大粒,料都食得返-海底椰鱷魚肉湯:好清潤的感覺,唔油大孖頭抽鵝腸-鵝腸非常爽脆!簡單頭抽加芽菜已經好正蝦球水芙蓉-底係蛋白,好似燉蛋咁好滑-重點係隻蝦球,非常爽口彈牙!食到海蝦的味道澳洲大蘆筍黑松露醬炒鮮百合-冇諗過呢啲材料炒埋一齊加黑松露醬會咁夾,加埋南瓜肉食又另一返風味-大蘆筍名符其名好大條好爽甜香煎北海道帶子海中寶-外面係手打蝦滑,入面係北海道帶子,一咬落去帶子汁出哂黎,鮮!米王有機時令菜-估唔到湯底真係有米味!大紅大紫炒飯-紅係用左紅菜頭汁,紫係加左紫薯,非常健康的炒飯薑汁擂沙湯丸-好耐冇食過咁有驚喜的中式甜品,湯底薑味好濃好濃,湯圓超級流心,出色過街外好多專門做中式糖水店!
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
-流心蛋茶燻味好足,流心效果101分,光食隻蛋已經好滿足
原盎燉湯
-海底椰鱷魚肉湯:好清潤的感覺,唔油
大孖頭抽鵝腸
-鵝腸非常爽脆!簡單頭抽加芽菜已經好正
蝦球水芙蓉
-底係蛋白,好似燉蛋咁好滑
-重點係隻蝦球,非常爽口彈牙!食到海蝦的味道
澳洲大蘆筍黑松露醬炒鮮百合
-大蘆筍名符其名好大條好爽甜
香煎北海道帶子海中寶
米王有機時令菜
-估唔到湯底真係有米味!
大紅大紫炒飯
-紅係用左紅菜頭汁,紫係加左紫薯,非常健康的炒飯
薑汁擂沙湯丸