2022-07-31 877 views
喺呢條唔起眼嘅小巷入面 搵到一間懷舊茶餐廳🥰 餐廳環境都幾寬敞 裝修上都有唔少舊冰廳嘅感覺 好似返咗舊香港咁招牌生煎肉餅飯呢個係餐廳嘅招牌菜 煎到金黃色嘅肉餅上面淋咗香蔥豉油🐷 塊肉餅仲大塊過我塊面 食落口又唔會太油膩 肉質腍身 係令我食唔停口嘅肉餅嚟㗎😋 而且味道唔會過鹹自家XO醬豬扒煎蛋飯呢間餐廳嘅XO醬話明係自家製 梗係要試吓有咩特別啦🫢 食得出XO醬嘅香味係同出面嘅唔同 食落去唔會太辣 同埋炒得好香 更加惹味😉 豬扒有輕輕炸過先上碟 豬肉唔會太過實淨 但係依然好有咬口 係我最鍾意嘅連骨豬扒嚟㗎 近骨嘅肉本身就比較好食🙊 再加上太陽蛋嘅蛋汁好好送飯😊脆脆奶油豬估唔到呢個奶油豬都幾大件 奶油豬夠熱夠脆😍 係經典嘅茶餐廳味道Cold brew茶餐廳有得飲冷萃咖啡 真係要推介下☕️ 飲到咖啡嘅香味之餘 又冇咗咖啡嘅苦澀味 對於唔係飲開咖啡嘅朋友 都會覺得好易入口😄 阿華田火山凍阿華田上面加咗阿華田脆脆 令到成杯飲品更加有層次🥤 炎炎夏日真係好需要飲返杯凍飲呢間算係平實嘅茶餐廳 價錢又夠貼地😎 下次如果經過會再幫襯 個人真係好鍾意佢杯cold brew😝

招牌生煎肉餅飯
招牌生煎肉餅飯

自家XO醬豬扒煎蛋飯
自家XO醬豬扒煎蛋飯

脆脆奶油豬
脆脆奶油豬

Cold brew
Cold  brew

阿華田火山
阿華田火山