2023-04-27
朋友一直吹捧呢間 616牛肉火鍋專門店 , 今次終於來見識一下😂今次瘋狂點了牛肉🤣🤣湯底必點鴛鴦青花椒牛骨湯, 有辣有唔辣, 如果唔想咁辣可以煲到咁上下拎返啲青椒出嚟先🌶️見到餐廳今期推介🇯🇵日本長野縣直接空運到港嘅信州和牛,價錢親民👍, 我都唔執輸點咗信州和牛肩胛🐮果然油脂分布靚d ,肉質厚實又軟嫩!咬落又爆油嘅感覺🤭另外由於正在健身嘅階段🏋️♀️,所以都特意揀返d 冇咁多脂肪嘅牛肉,包括:安格斯橫隔肌、英國安格斯牛前胸肋,仲有好重牛肉味而脂肪較少嘅牛朴肉、牛駝峰🥓!加埋佢哋秘製嘅甜醬油, 真係無得彈,個汁真係係靈魂所在!😍🔸 黑豚梅花肉今次只係揀咗一份豚肉🐖,但佢嘅質素完全唔會比牛肉遜色!有筋有肉,豐富嘅豬肉香而且好新鮮! ❤️🔸手打牛筋丸咬落好有彈性而且肉質緊實,每一啖都有濃郁嘅牛香味同肉汁嘅爆發,不得了!🔸牛肉餃子同平時嘅餃子相比,佢哋係特別大隻!內餡有著滿滿嘅牛肉, 而且好有咬口!加上我哋嘅湯底辣辣地,同佢成為絕配🤤
🔸 黑豚梅花肉
🔸手打牛筋丸