2011-09-06
今晚一行四人到沙田芽莊晚飯,八點半到,等了大約二十分鐘有位,在極餓下先點了三款頭盤,其中一款是越南春卷。上菜了,送來的一籃蔬菜,有薄荷、有九層塔葉,有紫蘇,卻沒有生菜,奇怪下招來待應哥哥詢問為何沒有生菜,待應哥哥一臉嚴肅地說,每一籃蔬菜都一定有生菜的,我們回應說「冇喎」,佢竟然木口木面,帶著懷疑的眼神,用目光搜索我們每一個人的碟,我們不由得心中有氣,但仍然客氣地叫佢補番畀我地,佢一句唔好意思都冇,攞走籃菜,加咗幾片生菜畀我地。食完頭盤,我地引點咗另外幾個菜,包括咖喱牛腩,同埋點咗蒜蓉包諗住蘸來食。未幾,蒜蓉包來咗,但咖喱牛腩未嚟,蒜蓉包很快就凍晒,但牛腩好耐都未來,追問之下原來係漏咗單,於是我地再點番,牛腩過了好一陣先來,其時蒜蓉包已變得又凍又硬,於是我地叫待應熱番佢,但竟然,一口咬落牛腩配菜之一的茄子,竟然發現係凍的!又試牛腩,又係凍的!我地同待應講,佢又係一句說話都唔講,攞走個牛腩。最好笑係,呢個時候,蒜蓉包又返來囉,有包冇牛腩,有牛腩冇包,令人哭笑不得。諗諗下扯火,請經理來,經理竟然未聽完,就打斷我地,堅持牛腩有落單,我地再解釋,係先前漏單,佢聽完後只係話「我地會跟進呢件事」,就
諗諗下扯火,請經理來,經理竟然未聽完,就打斷我地,堅持牛腩有落單,我地再解釋,係先前漏單,佢聽完後只係話「我地會跟進呢件事」,就嚟轉身走咗,整個過程中,一句唔好意思、對唔住、或者係帶有歉意的說話都冇!
我地唔係搞事之人,谷到一肚氣都冇發作,亦知道同呢啲人再講都係嘥氣,唯有食完走人,只係發譬以後都唔會幫襯。
有時,食嘢唔單止係食嘢,食到一肚氣,不如唔好食。芽莊,再唔改善,只會遭人喠棄。