2019-03-17
觀塘之友應該明白要係工廈同商場之中搵到稱得上好食既餐廳係有幾難,已經將幾十頁由頭掃到落尾再掃返上頭,終於俾我搵到間疑似新開又唔錯既西餐,可以同朋友黎試下。焗北海道帶子配蟹肉 ($108)新鮮焗起傳來陣陣香氣,忌廉菠菜覆蓋既賣相未算吸引,亦感覺唔到蟹肉,但食左幾啖軟滑配菜之後就顯露出香煎至金黃既帶子,開始聞到海產鮮味。 一切開完全係喜出望外,刺身級大大粒帶子內裡仲係半透明,熟度岩岩好,夠哂嫩滑鮮甜,十分滿意。西班牙烤雞配烤薯仔 ($188) (半隻)半隻烤雞比想像中大份,亦已經分成雞脾同雞胸兩件方便食。 烤雞表面鋪滿左西班牙香草醬料,雞肉唔算好入味,對我黎講有點清淡。 意想不到烤薯仔居然係重點,連皮焗完仲係好水潤幼滑,薯仔甜香正到唔洗點醬都食唔停。海膽意大利飯伴忌廉芝士 ($208)意大利飯如想像般香濃creamy、夠煙韌,忌廉芝士味就唔太覺,個人認為似龍蝦湯味多d,當中有翠肉瓜同蕃茄粒,帶一絲清新。 海膽尚算鮮甜,係有輕微腥味,不過都收貨啦。水牛城雞翼 ($78)雞皮焗至微脆,入口聞到濃烈既tabasco味,整體味道對辦,肉質再滑少少就完美喇。餐廳尚算寬敞,雖然位置唔太高調都全場滿座。
餐廳尚算寬敞,雖然位置唔太高調都全場滿座。 最令我嘖嘖稱奇之處在於明明只有一個店員負責所有野,都預左有甩漏同要等,點知由帶位、點餐、上菜、開酒、執台全部一腳踢既同時,店員居然仲可以主動添水換碟、談笑風生,上菜速度仲好快添。 呢種滿場飛依然悠刃有餘同充滿熱誠既服務態度實在難得一見,特意問左唔係老細黎添。 係度嘉許下,老細加佢人工啦。