2016-03-08
之前打過一次 冇批出黎 唔知點解但過左幾個星期後,一諗起, d火仲係度,再打。事緣當日,心情好好同我女人特登去諗住試下呢間,因為之前旁邊整車見到好似幾好, 原來金玉其外,敗絮其中,果度好細,我同我女人入到去企左係度5分鐘冇人理,職員明顯見到我地,我又笑笑口又點頭又剩望住佢地都唔理,咁我就行過去問佢地拎menu話想叫外賣,行開睇完諗住落order叫外賣:唔該要杯latte… te音都未講到. 兩位職員其中一位帶帽4眼疑似老闆就語氣態度差咁話: 唔該你排隊。 食左佢一野,因為個眼神個樣好似鬧我打尖咁,但我ok既,因為我完全發覺唔到原來旁邊果位揀緊文具又有另外1位疑似新黎既職員幫忙緊既小姐原來比緊錢, 但又仲揀緊,攪到我到好亂,係比緊錢定揀緊文具,但就個個企哂係度等,冇計人地係咁運行,唯有等,跟住呀疑似新人點解疑似?因為果位仲揀緊筆既女士想買既每支筆阿疑似新人每支都要行返去筆架搵返每支個price tag睇價錢…… 就係咁,我地等左10分鐘,都仲未到我地。 d火已經上緊黎,因為阿疑似老闆全程q手企係咖啡機望住呀哥仔搵文具price tag. 心諗,佢地係咪分左department, 疑似老
但過左幾個星期後,一諗起, d火仲係度,再打。
事緣當日,心情好好同我女人特登去諗住試下呢間,因為之前旁邊整車見到好似幾好, 原來金玉其外,敗絮其中,果度好細,我同我女人入到去企左係度5分鐘冇人理,職員明顯見到我地,我又笑笑口又點頭又剩望住佢地都唔理,咁我就行過去問佢地拎menu話想叫外賣,行開睇完諗住落order叫外賣:唔該要杯latte… te音都未講到. 兩位職員其中一位帶帽4眼疑似老闆就語氣態度差咁話: 唔該你排隊。 食左佢一野,因為個眼神個樣好似鬧我打尖咁,但我ok既,因為我完全發覺唔到原來旁邊果位揀緊文具又有另外1位疑似新黎既職員幫忙緊既小姐原來比緊錢, 但又仲揀緊,攪到我到好亂,係比緊錢定揀緊文具,但就個個企哂係度等,冇計人地係咁運行,唯有等,跟住呀疑似新人點解疑似?因為果位仲揀緊筆既女士想買既每支筆阿疑似新人每支都要行返去筆架搵返每支個price tag睇價錢…… 就係咁,我地等左10分鐘,都仲未到我地。 d火已經上緊黎,因為阿疑似老闆全程q手企係咖啡機望住呀哥仔搵文具price tag. 心諗,佢地係咪分左department, 疑似老闆唔可以serve人? 10分鐘過後,依然冇人理我地, 佢唔比到錢,係咪無限等,d火已經上哂, 呀疑似老闆都係冇理過我地,傾兩句都好呀,最後都係冇,但終於同疑似新人講: 我幫你。 點知原來幫佢既意思原來都係行去筆架1支1支筆對價錢… 原來佢要唔知價錢。去到呢個時候,我睇到一肚火,我女人都唔耐煩了, 2個都冇哂mood. 未試味道,就被服務踢走了。
總結:
1 對每個客人零熱誠零尊重
如果請返黎既,毒瘤,要改善。 如果真係老闆, 唔係做生意既咩,應該係好熱誠好welcome的嗎?
2 買賣系統混亂及對自己公司產品唔熟悉
兩位人兄都唔知文具價錢 0效率 直接影響接待食客 兼顧唔到零售同飲食就麻煩取捨, 兩頭唔到岸,因為呢間野叫cafe, 請尊重餐飲業呢3個字. 另外,其實唔可以寫低係本簿每樣文具咩價錢, 一chase就chase到, 唔駛咁原始咁冇效率做事。
唔岩聽唔改就算 我只係1個會比1次機會呢間cafe 既普通顧客。因為連基本passion都見唔到。 有時野食唔係最重要,要敬業樂業,果日所有eating mood都冇哂。