首先, 訂枱時我地已經問左佢會唔會0係客人面前片隻北京填鴨, 佢話會。但當日佢攞隻鴨去我地枱邊, 叫我地望一望, 跟住佢就想走返去幾張枱以外(我諗有7,8米, 而且問題係中間隔左幾張枱擋住我地視線嘛)的車仔上面準備片。呢一刻, 我即刻叫住佢, 叫佢推架車仔到我地枱邊片, 佢先不情願咁照做。(我唔明點解唔自動自覺推埋黎片囉, 我地張枱係窗邊, 根本左右兩邊都有足夠空間比佢架車仔。)
好, 到第二樣。我地專登訂左隻"乞兒雞", 因為睇左呢度d人寫話會比個金鎚你做紀念, 又可以自己親手"卜"開個殼, 所以唔理3xx一隻, 我地都照訂左。(剛才比佢片鴨架車仔已經比佢推翻去原位, 即係幾張枱以外。)又係咁, 佢走黎話隻雞ready, 叫我地可以搵一個人出去佢架車度開殼。喂, 大佬呀, 我咁貴食隻雞, 係貪佢可以做表演比d外國人睇嘛, 你叫一個人出去, 其他人點呀??? (成枱有5個都係外國人!)於是我又叫佢推架車埋黎, 佢今次更黑口面。頭先講左, 我地張枱明明兩邊都有位, 但個侍應只係將架車推到一半, 推到路中心(即比頭先推少約3份1的距離), 停正0係其餘2張枱中間, 反而我地張枱仲遠, 就叫我地就咁開。頂, 真係都唔同佢計喇, 總之睇到都算喇, 但跟住外國人爸爸就好大力咁敲左幾下, 有d碎飛左出黎, 跟住個侍應黑晒口面, 二話不說咁執野, 佢全程真係黑晒面, 仲要皺晒眉, 就連外國人都知佢唔like, 好似自己敲得太大力, 做錯野咁, 氣氛即刻彊晒。
大佬呀, 我帶佢地黎食飯係想佢地開心, 但呢度d侍應黑面待人, 服務態度差成咁, 人地下次會好驚黎香港囉。你咁既服務態度, 我唔駛揀你北京樓啦, 去普通酒樓都得啦。真係冇諗過0係遊客區中心的名氣食肆會咁差呀!!! ><
(食物本身冇問題, 但服務太差喇, 下次都一定唔會再黎!!!!!)