2023-04-30
今日去咗岩岩新鮮出籠嘅米芝蓮⭐️⭐️嘅「營致會館」。坐落於喺中環嘅「營致會館」,其實早幾年已經一直摘星,餐廳出面完全睇唔出入面原來內有乾坤。一入到去上樓梯,就有職員招呼我地,就算好似我呢啲生客,一講完個電話號碼,佢都會記得我留咩名,呢點都好細心。之後職員安排咗角落位嘅枱俾我地,驟眼睇餐廳入面唔算多枱數。張餐枱係用大理石去做,有別於其他中菜廳。因為今日我同另一半都唔算太特別有胃口,所以淨係嗌咗佢地招牌嘅「貴妃雞」、前菜就嗌咗「滷水豬腳仔」、素菜就嗌咗「鮑魚汁家鄉炆釀豆腐」。「滷水豬腳仔」作為前菜原本以為係冷盤,原來係熱食黎,但我同另一半都覺得有少少咸,只能算不過不失。「貴妃雞」其實係一樣周圍都有得食嘅餸,但究竟點樣另呢樣咁平民嘅食材上到大枱,先至真係考驗廚師嘅功力。面「營致會館」嘅貴妃雞,確實做到所謂嘅功價,咬落去有咸鮮味,雞皮酥脆不膩,雞肉嫩滑多汁,就連雞胸部分嘅肉,都可以做到唔「鞋」口,非常厲害。而最後一道「鮑魚汁家鄉炆釀豆腐」確係出色,職員上貴妃雞嘅時候都有問我哋要唔要飯,因為怕我地就咁食會太咸,但因為我同另一半都係少食澱粉質嘅人,所以就無嗌,但到呢味釀豆腐,職員再一次問我哋要唔要白飯
而最後一道「鮑魚汁家鄉炆釀豆腐」確係出色,職員上貴妃雞嘅時候都有問我哋要唔要飯,因為怕我地就咁食會太咸,但因為我同另一半都係少食澱粉質嘅人,所以就無嗌,但到呢味釀豆腐,職員再一次問我哋要唔要白飯,話個汁用黎撈飯好正。之後都係嗌咗一碗飯share,確實豆腐做到外脆內軟,鮑魚汁亦都恰到好處唔會過於咸,用黎撈飯唔會覺得太重味。
之後甜品環節就嗌咗「雪耳紅棗燉晶梨」同埋「營致甜品碟」。「雪耳紅棗燉晶梨」食得出梨嘅甜味同埋落咗心機去燉煮。反而「營致甜品碟」個三款紫薯西米焗布甸反而作為甜品太過飽肚,白眉椰汁紅豆糕就一般無咩記憶點,最後個麻香雪燕焗酥餅就好似食緊老婆餅咁,完全唔知係雪燕黎。😂埋單三個餸,再加兩個甜品,總共HKD$1,167。
總括而言,最令呢餐飯喜出望外嘅係佢哋嘅服務,確實係做到細心,食客至上,好多位都係從客人角度出發,而餸菜方面我能夠講係over the average,但最想試嘅腸粉就只有lunch menu先有,或者下次有機會lunch再試過。