2014-05-28
星期日下午1點, 友人陪我特登去食期間限定: 3色雪糕窩夫. 果然冇令我失望. 店內有16個位左右, 右邊係一張大台, 左邊係高身台及座位, 中間對正門口的是賣食物及取食品. 樓底高可以增加空間感, 冷氣夠哂涼, 坐得好舒適.當日剛剛客滿, 但等左一陣就有位, 自行購買食物. 除左出名抹茶雪糕, 還有期間限定焙茶雪糕. 也有飲品及茶葉售賣. MENU 有哂圖片, 好吸引人. - 生果抹茶雪糕白玉餡蜜 ($50) : 抹茶雪糕好滑口又濃茶味, 而且甜度適中又唔澀. 加上煙韌白玉, 甜美既紅豆茸, 還有黑蜜淋上寒天粒同食. 有草莓, 香蕉, 奇異果, 好健康的配料. 材料極之豐富, 有生果伴食, 一定唔會膩. 只係寒天較淋身, 一點咬口都沒有. (一般寒天口感跟大菜糕的一樣, 爽口唔淋身) - 期間限定: 3色雪糕窩夫 ($55) : 對於為食又未試過此店既我黎講, 呢個期間限定: 3色雪糕窩夫真係好岩我食, 可以一次過試哂3個口味既雪糕. 牛奶雪糕較甜, 奶味亦好重. 抹茶雪糕濃郁唔苦澀, 帶點點甜味. 焙茶雪糕跟抹茶有點不同, 會比較更香茶味, 食得出係烘製過既茶, 雖然甜度最少, 但
- 期間限定: 3色雪糕窩夫 ($55) : 對於為食又未試過此店既我黎講, 呢個期間限定: 3色雪糕窩夫真係好岩我食, 可以一次過試哂3個口味既雪糕. 牛奶雪糕較甜, 奶味亦好重. 抹茶雪糕濃郁唔苦澀, 帶點點甜味. 焙茶雪糕跟抹茶有點不同, 會比較更香茶味, 食得出係烘製過既茶, 雖然甜度最少, 但沒有苦澀味. 配料有紅豆蓉伴3粒白玉, 煙韌唔膩. 但中間既糖漬栗子, 好香栗子味又唔過甜, 只係硬身少少. 一個人食呢個甜品會太飽肚, 建議2人分享.