2021-07-14 2220 views
今日難得休息,諗住帶爸爸媽媽出嚟食晚餐,食好野,點知畀『食得福海鮮私房菜』嘅驚嚇服務趕走咗。『食德福海鮮私房菜』是我很早之前收藏的餐廳之一,一直想試。一開始是被它的燉湯客飯吸引,但因為我是服務行業,所以一般午餐時間都是三點或四點,但它偏偏就在這個時間落場,所以我已經摸咗一次門釘。然後我再多次查閲它的餐牌,發現它的小菜也很吸引,諗住借呢次機會帶兩老吃點好東西。如果大家細心留意到,一入門口就分兩邊,一邊有枱布一邊沒有枱布的,我們入去就被帶到有枱布的位置,媽媽在洗茶杯我就看餐牌,但我沒看見燉湯客飯的餐牌,我就問職員拿來看,但職員跟我說沒有,我好肯定跟她說是有的,問足三次她都不肯給我,另一位職員也看不過眼,就把燉湯客飯的餐牌給我。跟住第一個職員又立刻跟我說,現在沒有這個吃,祇有炒小菜。我又用手指指著菜單的時間,餐牌上明明說全日供應的,為何我不能落單?然後佢又改口風,話炒小菜和燉湯客飯不能一起叫。還重複又重複説這是公司規矩。『食德福海鮮私房菜』的老闆請你留意上一句。我遇到這樣的服務,實在深深不忿,好,我就食平的,我就全吃燉湯客飯。跟住職員還不放過我們,還追著我們來罵,「如果你哋一開始食碟頭飯就唔

跟住職員還不放過我們,還追著我們來罵,「如果你哋一開始食碟頭飯就唔應該坐呢度啦,你記唔記得你一入門口我就問你係唔係食小菜,你話食少菜我先畀呢度你坐,而家你唔食小菜,唔該你過返隔離座」,好好好,過隔籬咪過隔離囉,冇咗張枱布嗻😌我忍。

於是我和爸爸媽媽一起過檔啦,媽媽拿著茶杯過去,職員又說,「食碟頭飯冇茶飲架」,可能冇枱布嗰邊冇乜冷氣,我真係忍唔住,同爸爸媽媽講,呢度唔啱食唔緊要,不如我哋去第二間,立即閃人。

呢啲噉樣嘅服務,我呸,影衰香港。

旺角大把嘢食,一定要食你咩,我大把選擇。
2021-07-13
Type of Meal