東京米芝蓮一星 金色不如帰連續2019至2021三年獲得米芝蓮一星喺Tabelog都被評為2010至2017年最佳拉麵用每日新鮮直送嘅大蜆熬製自家製嘅金黃色貝汁湯底,無添加味精尖沙咀 中環 九龍塘都有分店尖沙咀分店位於H Zentre地舖,採用落地大玻璃,透光感十足,裝修走型格暗黑色系x深木色調路線貝汁醬油拉麵湯底同貝汁鹽味拉麵差不多 三重湯底分別係是蜆湯 豬骨清湯 魚清湯 令拉麵口感同湯底層次更昇華而貝汁醬油口味就配以黑松露醬 牛肝菌粉 牛肝菌油味道比起鹽味拉麵濃 聞落充滿濃郁黑松露和菇菌香 入口濃郁帶鮮味,但比較鹹拉麵方面 麵為自家製,食落有麥香味,麵嘅份量比太小 好似幾啖就食哂咁每碗麵都有兩片低溫叉燒 油花分佈勻稱 仲有一件三層肉 比較薄身 質感軟腍總結黎講 香港店嘅金色不如帰冇我想像中咁理想特別想講下 男職員服務態度不太友善 首先入餐廳時等左好耐都未有人serve 水唔問係唔會主動refill而當時0針的我(大概係2022年4月)只有紙本version嘅醫生紙 ((which is都係可以用黎入餐廳但當日男職員話唔入得 仲想叫我走後尾講兩講佢先話 : 今次就比你入啦唔講仲以為我
東京米芝蓮一星 金色不如帰

連續2019至2021三年獲得米芝蓮一星
喺Tabelog都被評為2010至2017年最佳拉麵
用每日新鮮直送嘅大蜆熬製
自家製嘅金黃色貝汁湯底,無添加味精
尖沙咀 中環 九龍塘都有分店

貝汁醬油拉麵
湯底同貝汁鹽味拉麵差不多
三重湯底分別係是蜆湯 豬骨清湯 魚清湯
令拉麵口感同湯底層次更昇華
而貝汁醬油口味就配以黑松露醬 牛肝菌粉 牛肝菌油
味道比起鹽味拉麵濃 聞落充滿濃郁黑松露和菇菌香
入口濃郁帶鮮味,但比較鹹

每碗麵都有兩片低溫叉燒 油花分佈勻稱

但當日男職員話唔入得 仲想叫我走
後尾講兩講佢先話 : 今次就比你入啦
唔講仲以為我要佢批准先食得野

雖然餐廳對於食材烹調好講究
但以呢個價錢 再加呢種服務黎講 就有啲配合唔到了 所以不會二訪~
不過我相信日本當地嗰間應該會出色啲
2022-04-09