2024-02-09
東薈城FireBird環境好好,入到去發現佢有超多卡位,裝修仲好有現代感。主打日式串燒,另外仲有好多日式料理。火焰原隻雞腿是Firebird招牌菜式之一,用鐵板呈上超巨型嘅原隻雞髀,店員會表演席點火灼燒雞髀,好有儀式感!之後再幫我哋切開雞件,方便食用。雞肉非常嫩滑, 酒香味好突出。火山熔岩鮭魚卷擺盤超有趣,好適合打卡。將三文魚卷堆成小山丘模樣,上面用炸蘿蔔絲點綴,色彩鮮豔似火山咁。三文魚卷表面酥脆,用咗好多黃芥辣醬勁惹味。飯卷中間系鮭魚魚肉,口感層次豐富。溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律溫泉蛋同沙律系絕配,形成口感juicy嘅蛋黃醬汁,加上慢煮雞肉同新鮮沙律菜,營養豐富又美味。松葉蟹肉稲庭鳥冬估唔到咁大碗!將蟹肉同稲庭鳥冬撈埋一齊食口感濕潤,份量很滿足。鰻魚牛肉丼鰻魚大塊口感好,牛肉份量多,用咗日本米,加上玉子、酸姜、甜豉油,味道很有層次。Mix Fruit Tea茶入面有各種新鮮水果,果味突出,味道清新。FireBird (東薈城名店倉) (東涌)地址:東涌達東路20號東薈城名店倉B1樓B13號舖
火焰原隻雞腿
火山熔岩鮭魚卷
溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律
松葉蟹肉稲庭鳥冬
鰻魚牛肉丼
Mix Fruit Tea
茶入面有各種新鮮水果,果味突出,味道清新。
FireBird (東薈城名店倉) (東涌)
地址:東涌達東路20號東薈城名店倉B1樓B13號舖