2017-06-09
星期五晚個個放工都HAPPY FRIDAY,走到食肆林立月月有新野既銅鑼灣食生日飯。位於銅鑼灣登龍街,晚上八點鐘這家吃日式煲仔飯既食店排晒隊,好彩友人比我早到已經排緊隊,排隊途中即刻上OPENRICE睇下D相同食評。前面既人唔想坐最近門口的二人檯,益咗我地,照殺 !店內環境檯與檯之間其實都好密,明白依家香港地乜都貴,當中舖租就更甚,真係寸金尺土,所以都諒解。不過,椅下沒有籃放隨身物品,唯有全程攬住.... MENU內有好多不同款式既釜飯,仲有一個新既MENU內無架就係叫蟹盛既套餐。 蟹盛用上松葉蟹,內有蟹盛釜飯、蟹鉗茶碗蒸、蟹腳冷物、蟹腳天婦羅、味噌湯、漬物及生果,價錢係HK$298, 應該係咁多個釜飯中價錢最高;MENU內其中一款奈良七盛釜飯 HK$288,內有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白本菇及三葉;我地就決定叫依兩款SHARE食。蟹盛:松葉蟹腳凍食 蟹盛:松葉蟹腳天婦羅,熱辣辣啊 !蟹盛:松葉蟹鉗茶碗蒸 ,夠滑但可以再濃味DD蟹盛:松葉蟹殼揭開 蟹盛:滿滿蟹籽蟹膏蟹肉 蟹盛釜飯既飯焦而另一個奈良七盛釜飯 :刺身麻醬凍豆腐腐皮丸子熱食到了茶碗蒸三文魚籽哈哈,個飯一揭蓋就撈..
前面既人唔想坐最近門口的二人檯,益咗我地,照殺 !
蟹盛:松葉蟹殼揭開
腐皮丸子
熱食到了
茶碗蒸
三文魚籽
哈哈,個飯一揭蓋就撈... .完全無影到未攪前,內有鮑魚蝦蟹肉呀 !
熱騰騰真係好正 !
相信秋冬來食會更正
謝謝友人提早為我慶祝生日以為享用美味釜飯