2021-10-03
咖啡店係行偏暗氣氛路線,播住背景音樂,坐位唔多,同隔離枱隔好遠,好闊落舒服。二人坐位唔係面向對方,而係向住counter,而且有啲位嘅枱好細張,比較啱獨食下午茶,傾計要斜少少坐,有啲唔舒服。坐近窗邊門口光猛啲,影相好睇啲,坐入面會暗好多。*Latte (M) $40熱度足夠,咖啡豆香奶香差啲啲,奶泡細膩綿密,同咖啡混合得好均勻,質感很好。泰式香菜炒新豬肉刈包 $78刈包係烘熱烘脆嘅饅頭,麵粉香又鬆軟。今次係我第一次食新豬肉,非常meaty,焦香感十足,食唔出係全素。配料生菜新鮮爽脆,紅蔥頭九層塔係泰式調味嘅必需品,醬汁香辣惹味。一啖食晒刈包同埋餡料,個包索晒啲汁之餘,又唔油膩。自家製青醬椰菜花窩夫 $98窩夫應該係牛角包用窩夫機壓成千層酥,少少油但非常酥脆,窩夫上面鋪滿細細朵嘅椰菜花,加埋自家製青醬,味道淡淡地,但冇草腥味,亦唔會有橄欖油嘅油膩感,加埋芝士焗到焦香拉絲,仲有風乾蕃茄,酸甜又清新。
Latte (M) $40
泰式香菜炒新豬肉刈包 $78