2024-09-28 714 views
蜜汁燒鱔本身對魚無太大興趣,但見佢張圖好吸引咁,一於叫嚟試下。食過之後直接愛上咗😭佢個外皮燒到有少少脆,而且搽滿蜜糖甜甜哋,食落肉質彈牙爽口,但一啲都唔韌。佢仲好香魚油味timm! 佢一碟有好多塊,但係好食到我可以直接叫2碟獨食😭滷水鵝片佢個鵝片食落啲肉幾厚實,而且唔會得個肥字,滷得香之餘又唔會蓋曬隻鵝本身嘅鮮味。食完原味記得點醋食,滷水鵝要點醋先好食gaaa🤤不過如果下面啲滷水豆腐塊皮韌多少少就完美喇!醉鵝肝前幾日叫外賣叫咗個滷水鵝肝,相比起咧間嘅鵝肝簡直一個天一個地。佢咧度嘅鵝肝淨係睇個樣都知好嫩,食落真係入口即溶,口感同煎法式鵝肝無差,但一啲都唔覺得油膩。反而佢用酒去煮,令到佢有酒嘅醇香,越食越想食~~ 個人感覺佢同其他“醉”唔同就係佢食落唔會覺得苦,而係淡淡嘅酒香。一開始叫嘅時候幾驚佢會苦嘥曬咁靚嘅鵝肝,最後反而係點綴咗成個菜式😍鵝肉醬油炒飯佢個炒飯又係唔話得,用原個煲仔上菜,入面勁多料,有好多鵝肉同大大隻蝦。啲蝦爽口彈牙,鵝肉唔比滷水鵝片嗰啲差。另外啲都好好食,熱辣辣之餘又有少少焦香,如果冬天嚟食更加無得彈!!
蜜汁燒鱔

滷水鵝片