2013-10-16
今晚同另一對夫婦朋友食飯, 所以想揀選一間坐得耐又唔太嘈既餐廳. 揀選李公館, 因上網見店內裝修光鮮, 食物新潮, 價錢合埋. 因為BOOK了位所以不用等位入座. 不過餐廳位於灣仔298商場附近, 所以不近地鐵站有少少不便. 餐廳環境, 都頗大間寬敞, 枱與枱之間有距離不會太迫. 餐牌內菜式種類多, 原來又不是太新潮fusion菜. 我們4人order以下菜式:1) 首先有一碟茶介醃物 - 麻辣腐皮大豆芽, 都幾大兜喎, 麻辣不太搶喉, 餐前小食幾開胃.2) 海鮮冬瓜盅 - 見佢size不太大原來食極都未食完, 好多料, 湯底似雞湯, 但不是味精3) 冰鎮咕嚕肉 (普通版) - 好期待, 咕嚕肉堆入冰內, 食落外表凍凍, 有層糖包住, 好脆, 好似食更拔絲蘋果個種脆, 細細粒唔多肥膏容易食, 好特別好味!! ^o^4) 海味粉絲雜菜煲 - ok, 有珊瑚蚌, 鮮尤, 蝦, 菇5) 砵酒焗蠔煲 - 大約5-6隻中size, 好夠味6) 蓮蓉西米焗布甸 - 我最愛既甜品, 吉士及蛋味夠, 上枱仲熱辣辣
1) 首先有一碟茶介醃物 - 麻辣腐皮大豆芽, 都幾大兜喎, 麻辣不太搶喉, 餐前小食幾開胃. 2) 海鮮冬瓜盅 - 見佢size不太大原來食極都未食完, 好多料, 湯底似雞湯, 但不是味精 3) 冰鎮咕嚕肉 (普通版) - 好期待, 咕嚕肉堆入冰內, 食落外表凍凍, 有層糖包住, 好脆, 好似食更拔絲蘋果個種脆, 細細粒唔多肥膏容易食, 好特別好味!! ^o^ 4) 海味粉絲雜菜煲 - ok, 有珊瑚蚌, 鮮尤, 蝦, 菇 5) 砵酒焗蠔煲 - 大約5-6隻中size, 好夠味 6) 蓮蓉西米焗布甸 - 我最愛既 甜品, 吉士及蛋味夠, 上枱仲熱辣辣