2021-11-17
作為蟹精嘅我,一早已經book mark左呢間蟹慶🤣今晚終於有機會黎試啦~-佢有得散嗌,亦都有得叫套餐~而叫套餐嘅價錢係相對上平啲,而且又可以試多啲蟹嘅款式👍-1.前菜(3點)前菜有蟹肉沙律、三文魚同埋芥末八爪魚🐙個沙律係重點,有好多一條條嘅蟹肉同三文魚子,好清新嘅沙律🥗-2.精廚廚師發辦刺身刺身有池魚、赤鯛、赤貝同蝦🦐池魚好重魚味,魚肉相對淋身。而赤鯛就相反,魚肉比較爽,而魚味就冇咁重~赤貝好新鮮,好大隻。蝦質素正常👍-3.蟹肉蒸蛋蒸蛋都有好多一絲絲嘅蟹肉,仲有好多三文魚子!蛋蒸得好滑,調味唔會好重,食到清清嘅蟹鮮味👌🏻-4.❎蒸毛蟹➡️菜鍋好可惜今日冇毛蟹,所以店員幫我地轉左蟹肉菜煲🥲好彩都冇令人失望,蟹肉都好鮮甜,令到成個煲都好有鮮味,所以啲菜都索哂啲鮮味~-5.浜燒松葉蟹腳松葉蟹腳就係食佢啖啖嘅蟹肉,相對上會多啲肉。點啲蟹醋更加畫龍點睛,可以提鮮👍-6.蟹甲羅味噌燒甲羅燒配鹹鹹嘅脆餅,好match👍會冇咁單調~甲羅燒入面有蔥同蟹肉,令到層次更多。-7.吸物呢個湯雖然望落去好清,但係勝在食到淡淡嘅蟹肉、蝦同豆腐味,唔會令人覺得好膩👍-8.松葉蟹釜飯食呢個飯就發現原來蟹肉都可以好多唔
1.前菜(3點)
2.精廚廚師發辦刺身
3.蟹肉蒸蛋
4.❎蒸毛蟹➡️菜鍋
5.浜燒松葉蟹腳
6.蟹甲羅味噌燒
7.吸物
8.松葉蟹釜飯
食呢個飯就發現原來蟹肉都可以好多唔同配搭,店員會準備咗蔥花、黑松露同埋七味子,問我哋想唔想加落去。我地就揀左加哂三樣野,食到輕輕嘅黑松露味,唔會搶左蟹同三文魚子嘅味,食埋真係好飽呀🙈
9.甜品
甜品係綠茶布丁同埋黃豆厥餅,布丁好濃綠茶味,好滑,為呢一餐畫上完美嘅句號。