2024-04-01 1477 views
📍 Kailash Parbat今次黎到呢間印度餐廳食素🥗餐廳佈置得好色彩繽紛,有種異國風情嘅感覺😇仲設有好多圓枱同長枱,啱曬家庭/朋友聚會👨‍👩‍👧‍👦值得一提既係餐牌上既食物種類好多,顛覆咗我對素食嘅睇法,原來食素都可以好豐富!😆🌮PALAK PATTA CHAAT $79食落有啲似食緊taco,但原來係炸菠菜葉,炸至香脆~淋上大量既酸奶、甜辣醬、石榴粒同鬆脆既米粒,帶黎味蕾上嘅衝擊,試呢道菜可以飽嘗甜酸辣味,口感層次十足!🥦GOBI MANCHURIAN GRAVY $94 平時比較中意食啲重口味既朋友仔,呢道菜幾啱你!睇個樣已經覺得好惹味😆一開始食嘅時候以為佢係炸薯仔,但點知原來係炸椰菜花!食落偏腍身,最外面係一層好薄既炸衣~再用蒜蓉醬汁炒,味道鹹鹹地,幾開胃!🧀CHEESE BUTTER MASALA $119 & GARLIC NAAN $35芝士磚配咖哩,呢個組合幾特別!本身以為芝士會係好鹹嗰種,點知食落口係幾順滑,冇乜鹹嘅味道~而咖喱係用番茄汁、奶油同腰果醬烹製而成,味道比較creamy!!! 味道濃而不膩😌咖喱配埋蒜蓉薄餅一齊食會更惹味~薄餅即叫即整,酥脆得黎蒜蓉味好
📍 Kailash Parbat

🌮PALAK PATTA CHAAT $79

🥦GOBI MANCHURIAN GRAVY $94

CHEESE BUTTER MASALA

芝士磚配咖哩,呢個組合幾特別!本身以為芝士會係好鹹嗰種,點知食落口係幾順滑,冇乜鹹嘅味道~而咖喱係用番茄汁、奶油同腰果醬烹製而成,味道比較creamy!!! 味道濃而不膩😌咖喱配埋蒜蓉薄餅一齊食會更惹味~薄餅即叫即整,酥脆得黎蒜蓉味好突出,質地亦都比較煙靭,建議沾大量既咖喱汁食,效果最好😚

CHOLE BHATURA

🍘CHOLE BHATURA $105
呢個係鷹嘴豆咖哩,搭配柔軟蓬鬆既炸麵包Bhatura,係餐廳嘅招牌菜式之一嚟嘅!望落去似平時食開嘅煎堆既巨大版🫨會隨着時間而縮細返~食落幾煙靭,比薄餅更加軟熟~就咁食會冇味,要配埋佢啲醬料食:鷹嘴豆蓉、辣椒、生洋蔥、檸檬~個人比較中意沾鷹嘴豆咖哩食,咖喱濃郁而且較辣,幾啱我口味🤤

CHOCOLATE MILKSHAKE   &  MANGO LASSI

🍫CHOCOLATE MILKSHAKE $55
朱古力味濃郁😽仲有球朱古力雪糕係頂,奶味亦較重😻特別既係雪糕溶埋落杯奶昔度更加突出朱古力既甜味,口感順滑且濃稠~雖然好邪惡😈但好好飲!另外,奶昔一共有7種味道,總有一款啱你口味👅

🥭MANGO LASSI $59
係印度餐廳必叫嘅飲品之一!似飲緊乳酪,質地幾濃稠~好香嘅芒果味,飲落偏甜😆幾解辣同油膩感

⭐️好味指數:8/10

📍 Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

#尖沙咀 #KailashParbat #Kailash #萬事昌廣場 #素食 #印度餐廳 #naan #lassi #mango #milkshake #palak #patta #bhatura #gobi #curry

CHOLE BHATURA
  • Garlic  Naan