喺元朗都住左就快一年,每星期梗會經過呢間鋪頭幾次,但都冇入去食過野,明明清湯腩係我其中一款至愛食品,今日經過,唔肚餓都入左去試下!佢叫潮龍,唔知同其他什麼生龍昌龍等鋪頭有冇關係?唯一可以肯定就係佢同我講個兩間嘅牛腩一樣好味。睇睇餐牌,下午茶崩沙腩河粉賣28蚊碗,加2蚊可以飲雪梨菊花茶,諗都唔使諗,整碗先!再飲左枝雪梨菊花茶。未講碗麵好唔好食前,同大家講下點解我一見倒崩沙腩河賣28蚊碗,就雙眼放光。牛腩呢個統稱係由牛胸至肚底部份嘅一整塊肉,啖啖肉嘅抗腩就係牛胸兩側嘅牛肋肉,崩沙就屬於牛橫隔膜嘅兩側筋膜連肉部份,爽腩就有兩種,清湯腩鋪講嘅爽腩就係透明一塊冇乜肉嘅筋(與崩沙腩部份相連),但如果去牛肉檔買嘅話,佢地會切舊爽口嘅淨肉俾你。據之前食開嘅清湯腩鋪頭講,叫得做牛腩嘅牛肉,裏面只有大概二成係崩沙腩,不足一成係爽腩,所以好矜貴,價錢貴抗腩成三成。計條簡單嘅數俾大家睇,牛坑腩街市賣約80幾蚊斤,咁崩沙腩(如果買倒的話要話)要110蚊斤,一斤十六兩每兩價值7蚊,三兩崩沙腩價值20蚊有多,雪藏牛腩大概係鮮腩嘅五份三價錢都要12蚊三兩。假設我碗粉有三兩雪藏崩沙腩,淨係牛腩成本,未計粉同埋湯底等等成

計條簡單嘅數俾大家睇,牛坑腩街市賣約80幾蚊斤,咁崩沙腩(如果買倒的話要話)要110蚊斤,一斤十六兩每兩價值7蚊,三兩崩沙腩價值20蚊有多,雪藏牛腩大概係鮮腩嘅五份三價錢都要12蚊三兩。假設我碗粉有三兩雪藏崩沙腩,淨係牛腩成本,未計粉同埋湯底等等成本都12蚊啦,碗粉連飲品先30蚊,唔仆倒叫就鬼喇!

粉到,賣得平唔代表差賣相,又一例証!

崩沙腩河
牛腩炆得焾滑,筋肉比例各半,今日真係有食神,有舊咁靚嘅腩食!牛腩肉味香濃有鹵水嘅味道,屬於鹵過的清湯腩(清湯腩有啲係冇鹵過嘅,小弟比較鍾意鹵過果種),上品喎!
崩沙腩
湯好有牛骨味道!應該幾足料。

粉滑而冇米糠味,唔錯!
河粉
特別要提一提面頭塊蘿蔔,甜滑無渣,揀過嘅!

雪梨菊花茶

聽個名都夠潤啦,飲住佢食啲燥熱牛腩就真係啱哂Key。支茶絶對足料煲,菊花味同雪梨味都好明顯,相當平衡,可能佢地冇落太多糖,飲落只係微甜,啱哂我!

埋單: HK$30大蚊,相當抵食!

總結: 真心希望佢地賣番貴啲,賣咁嘅價錢冇錢賺喎!咁好質素嘅牛腩我都想長食長有吖嗎!
2015-11-17
$30 (Tea)
崩沙腩
河粉