2022-10-05
銅鑼灣美食林立,今次去左位於謝斐道,喺泰國當地有成50間分店嘅「船皇」食正宗泰國船麵同串燒🔥👏🏻👏🏻👏🏻呢間餐廳佈置,好有泰國特色,一入去巳被牆上的壁畫吸引住,另外一邊牆,亦掛左好多係泰國當地煮船麵嘅相,真係好似置身係泰國小店一樣😊打開Menu 已見到好多不同款式圖文並茂嘅美食,午市套餐真係超值🤩🤩🤩,今次嗌左兩個午市套餐,好友叫了牛腩、牛肉片、牛肉丸船麵,非常足料😍😍,麵底有4 款任揀,包括米粉、金邊粉、河粉同蛋麵。小食就揀了泰式無骨鳯爪及凍柚子蜜,隻杯仲好有特色😍,都係$78 咋!!而我就揀了只需加$10,即$88可以轉為澳洲和牛船麵,和牛薄身,但都有成4 片,仲要係大大片😍,入口夠淋,又有牛香👍👍👍另外小食就揀左炸泰妹單骨雞翼(6 隻)及凍柚子蜜😋😋聽店員講呢度嘅湯底配方用上牛骨、豬血、斑蘭葉、枸杞、刺芹等熬成,每日新鮮熬製8個鐘頭,唔怪之得咁濃郁,船麵配埋一定唔少得,仲要係泰國空運到港嘅炸豬皮,真係超級好食👍👍👍👍,聽講呢度嘅串燒都出名好食,我地又點會放過😜,我地揀左「牛魔王串燒」,分別有牛舌、牛柳粒、沙爹牛肉各兩串($88,原價$128),好惹味,尤其最❤️食牛舌,牛柳粒都啖啖
聽講呢度嘅串燒都出名好食,我地又點會放過😜,我地揀左「牛魔王串燒」,分別有牛舌、牛柳粒、沙爹牛肉各兩串($88,原價$128),好惹味,尤其最❤️食牛舌,牛柳粒都啖啖肉唔會韌😋😋😋,沙爹牛肉亦好入味,正👍👍