2019-01-08 51 views
#下站帖#NextBattle大家有冇發現來自台灣嘅珍珠奶茶開到成行成市?基本上每一個繁榮嘅地區都會有佢哋嘅出現蹤跡、今次我就想介紹一下#下站帖!(全因為佢個名比較特別,我就上網Google左一下資料)呢間野係由台灣台中引入嚟香港,鋪名想法係以年輕新潮為核心、亦都係諧音「下戰帖」(國語)嘅意思!即是令我聯想到打仗!😅講番杯奶茶啦!呢度出名係最經典的黑糖飲品,堅持由台灣產地直送茶葉同原料、手製黑糖、飲完之後你會feel到有濃厚獨特嘅香味。自問我都飲過唔少奶茶、 包括老虎堂,我飲完覺得佢哋(老虎堂)太甜,(幸福堂)啲珍珠唔係差、不過我覺得奶嘅份量比較多左,而呢間「下站帖」、唔需要我講少甜,都可以沖到一杯咁有味道嘅黑糖飲品、的確唔錯!
#下站帖
#NextBattle