2022-01-07
中午同同事行咗去黃埔嗰邊買午餐,意外地被我發現「Hero’s Friday」喺度開咗店👏。我由佢喺荔枝角開第一間舖就已經幫襯,而家多咗地方有得食,實在太好了!小店貫徹「英雄式」嘅裝修,其實即係指牆身油上超人掛畫🦸♂️🦸♀️,甚至乎連天花板都附有英雄主題自創漫畫,設計別出心裁。呢度以外賣為主,但都設有一張木枱供堂食。我認為餐廳定價合理,餐牌上嘅價錢係套餐價,已包括咗汽水同薯條👍。漢堡包售價由$46至$93不等,豐儉由人,而平均價則係$6X。隊長漢堡Captain Burger($72),🍔漢堡包大小以及高度適中,餡料豐富,包括有漢堡扒、煙肉🥓、煎蛋🍳、蕃茄、生菜同芝士等。🥩手工漢堡扒約有1 cm厚,肉味濃郁,口感結實有嚼勁,即使係單層都經已讓人滿足。醬料用上黃芥末汁(Hero醬?),惹味得嚟唔膩,但就令到麵包層濕咗少少,不過影響唔大。豬柳蛋班堡Sausage & Egg Panger($48),班堡係小店嘅招牌,佢亦指出係全港首創🌟!麵包以厚班戟取替,由於佢並非甜品,所以無乜甜味,🥞質感鬆軟,但不宜放太耐。題外話,我落完單先發現佢推出咗咖啡味,下次要試。豬柳扒無咩驚喜,但反而炒蛋唔錯🥚,
牛油粟米Sweet Corn(單點$12),純粹見上一個客人嗌,就跟住嗌咗,套餐都可以轉佢。🌽粟米幾大杯,牛油分開上,味道中矩中舉。
希望大家都可以Be Your Own Hero💪。
總括嚟講,每個地方都需要一個英雄漢堡😋,黃埔店食物質素非常高!女店員服務態度有禮,耐心解答每款漢堡有乜食材,不過我認為餐廳可考慮喺餐牌加入食材介紹,咁客人就可清晰知道每款分別啦🙏🏻。