2017-07-21
雖然講到泰國菜,好多人都會諗起九龍城,我地都好鐘意食泰菜,但九龍城位置上唔太方便我,搵到一間評價甚高嘅泰菜,發現佢地喺大角咀有分店,週三晚收工就過去一試。餐廳位於匯豐中心附近,其實一帶都有好多特色小店,日本料理、漢堡店、越南野等等,泰國菜唔多,所以即使係新店都人氣甚高。而最吸引人莫過於一星期7日,日日都有一款$1特價菜式,咁優惠嘅價錢點能夠唔試。9pm後入座仲有7折優惠,性價比高!$1優惠價菜式:(晚市堂食、需惠顧主餐牌一個項目,飯、飲品、蒜蓉包、薄餅除外、加一以原價計算)星期一:炸蝦餅;星期二:鳳爪沙律;星期三:明爐烏頭魚;星期四:黃咖喱雞;星期五:飛天通菜;星期六:細枝啤酒;星期日:炸豬扒所以我地當日見隔離枱一對小情侶就點左一份咖喱雞、炒菜、白飯,埋單連加一100蚊有找,非常抵餐廳位置都幾多,裝潢簡約,以木色調為主,光線充足,與其話係泰式餐廳,俾我感覺更似一間cafe,帶少許文青感。餐牌供應小食、沙律、湯類、海鮮、肉類、咖喱、蔬菜、飯麵、甜品、飲品,定價唔貴。焗蒜蓉包 $34/5件包厚身香脆,蒜茸搽得均勻,唔會一忽有一忽冇,沾上少少黃咖喱汁送包一流泰式炸蝦餅 $69/3件炸蝦餅大件
焗蒜蓉包 $34/5件
泰式炸蝦餅 $69/3件
炸蝦餅大件,炸粉唔算厚但唔屬於香脆,食得出有蝦肉味,可惜肉質較實,彈牙感欠奉
酸辣去骨鳳爪 $70
泰式鳳爪係我其中一樣食泰菜必定會點,比起酒樓嘅醬汁鳳爪,我更鐘意呀婆莓過嘅無骨鳳爪 (笑)
鳳爪份量頗多,酸辣度如果再加強會更好食。
黃咖喱雞 $1(原價:$72)
因為我地週四惠顧,黃咖喱雞以1蚊優惠價供應 (按原價加一),抵食到爆啦,如果週三黎1蚊雞有條魚仲誇張的抵
咖喱比較稀身,食落微辣,份量唔算多,裡面有雞肉、薯仔、洋蔥,雞肉少少地幾件,唔鞋收貨,配白飯或蒜蓉包、薄餅一流。
1蚊唔叫都對唔住自己
鹹肉炒椰菜苗 $64
椰菜苗基本上係我地食泰國野必點,貪佢纖維高有助消化。椰菜苗菜味濃,蒜蓉炒點都好食,鹹肉類似脆嘅燒肉,咸香但對菜嘅味道冇大影響。
香葉辣椒肉碎炒飯(豬/牛/雞)$72
炒飯份量多,而且辣度十足,我地選擇雞肉,炒得唔會太乾身,食落亦都唔油膩,唯獨香葉味道太強烈,以致成個飯一陣怪怪地嘅味。
芒果冰特飲 $34
芒果冰價錢都唔平,但份量比想像中細杯,芒果味道屬清甜唔算香濃,飲落仲似加左少少龍眼水。
椰汁冰 $26
椰汁冰香甜,更勝芒果冰
呢間泰國菜價錢相宜,味道整體不俗,特別係每日都供應1蚊優惠,相當划算,有機會想再訪試下1蚊明爐魚 (唔好理好冇食,但一定係抵食)。
以上兩人食,人均二百,非常飽肚滿足。餐廳環境舒適,唔會太嘈雜,適合朋友飯局,服務合格,可以再訪
餐牌: