本身同朋友聚會都去開尖沙咀果間,今次衝出九龍。原先想中午同姊妹去灣仔果間,但因為一啲意外,最後變左夜晚先去銅鑼灣果間食,真係無論點都要食到Pici😂-果日銅鑼灣店比較少人,安排左我地三個坐吧枱位,可以望住廚師們分工即場整意粉煮意粉😆-🍴Bread 包果日嘅包竟然係脆,勁開心,但真心間間平時都會係濕氣重啲,有咬口啲。麵包點啲黑醋加橄欖油真心香,開胃。*第二次食銅鑼灣店時嘅補圖,所以張枱唔同-🍴Mediterranean Salad 地中海沙律(素)由於我腸胃不太好,朋友想叫前菜,遷就我唔叫Tartare,揀左個沙律。除左幾靚嘅生菜同苦苣,仲有蘋果、Pecan同Feta Cheese。蔬果爽甜,加埋Pecan同Feta Cheese嘅香味,口感又好豐富,一試就喜歡上。*第二次食銅鑼灣店時嘅補圖,所以張枱唔同-🍴Tagliolini Truffle 鮮刨黑松露細扁麵(素)每次都無法抗拒呢個黑松露細扁麵,明知有咁多選擇都忍唔住要揀佢。黑松露同醬香不在話下,比起尖沙咀分店,銅鑼灣分店嘅麵身更有彈性同有更豐富嘅蛋香,有驚喜。-🍴Double Ravioli Pumpkin & Ricotta 南瓜
🍴Bread 包
Bread

*第二次食銅鑼灣店時嘅補圖,所以張枱唔同
🍴Mediterranean Salad 地中海沙律(素)
Mediterranean  Salad

*第二次食銅鑼灣店時嘅補圖,所以張枱唔同
Tagliolini  Truffle

🍴Double Ravioli Pumpkin & Ricotta 南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁
朋友揀嘅意式雲吞淨睇賣相已經比尖沙咀店吸引,起碼唔炒車先。朋友都表示好食,但由於佢芝士比較重,要小心會膩。

🍴Tiramisu 提拉米蘇
唔少得必食嘅甜品啦,再飽都要裝埋佢地甜品落肚。入口夠凍,香濃,重點係有返啲層次,因為試過好多次尖沙咀店會少左佢中間嘅layer又或者啲層次消失到勁唔分明。
Tiramisu

不得不說,無對比無傷害。
兩個星期內即刻帶同朋友再訪銅鑼灣店,第二次去果晚人流比較多,需要等位,但食物依然出色。麵包變返正常冧身嘅,但同樣有食Mediterranean Salad沙律同Tagliolini Truffle松露麵,依然好味。
🍴Pappardelle Beef Cheek 慢煮牛面頰寬帶麵
同場加映其他朋友第二晚試嘅意粉,明顯食到呢間牛肉嘅香味同意粉嘅蛋香味比較突出手,麵身真係比較有彈性,連平時唔多喜歡寬麵嘅我都覺得出色。
Pappardelle Beef Cheek

只能說食完佢地手工意粉真心返唔到轉頭,而家出街唔敢隨便揀食意粉,怕自己內心會比較,心心念念都係手工意粉。
2022-09-17
$225 (Dinner)
Bread
Mediterranean  Salad